Forskargruppen inom pediatrisk vårdforskning arbetar för att förbättra barnsjukvården genom att studera olika aspekter av pediatrisk vårdvetenskap. De bedriver forskning inom områden som moralisk stress och klinisk etik, barns rättigheter, övergången från barn- till vuxenvård, stöd vid ny diagnos, patientupplevelser, distraktionsmetoder vid smärtsamma procedurer samt språkbarriärer inom barnsjukvården. Målet är att skapa en mer empatisk, etisk och effektiv vårdmiljö för barn och att bidra till ökad kunskap inom pediatrisk vård.

Vår forskning

Vår forskargrupp inom pediatrisk vårdforskning är dedikerad till att förbättra vården för barn genom att utforska olika aspekter av pediatrisk vårdvetenskap. Vi har ett brett spektrum av pågående projekt som täcker flera forskningsområden och diagnosgrupper, vilket gör vår forskning både mångsidig och djupgående.

Här är exempel på forskningsområden som forskargruppen är invovlerade i:

Moralisk stress och klinisk etik: Vi undersöker hur vårdpersonal hanterar de etiska dilemman och den stress som kan uppstå i vården av barn med cancer. Vi analyserar de etiska aspekterna av kliniska beslut och hur dessa påverkar barnpatienter och deras familjer.

Barns rättigheter i vården: Vi arbetar för att säkerställa att barns rättigheter respekteras och främjas framför allt gällande barn i familjer med begränsade kunskaper i det svenska språket.

Transition: Vi studerar övergången från barn- till vuxenvård för patienter med Juvenil Idiopatisk Artrit och hur denna process kan förbättras för att säkerställa kontinuitet och kvalitet i vården.

Nydiagnosmottagning: Vi studerar även hur barn med Juvenil Idiopatisk Artrit och deras föräldrar upplever stöd genom en ny-diagnosmottagning.

Patientupplevelsen: Vi utvecklar ett barnanpassat PREM instrument för att barnen ska kunna få sin röst hörd gällande patientrapporterade erfarenheter.

Distraktion genom XR vid smärtsamma procedurer: Vi forskar på distraktionsmetoder via XR för att minska smärta och obehag vid procedurer hos barn.

Språkbarriärer inom barnsjukvården: Vi undersöker hur språkbarriärer kan övervinnas för att förbättra kommunikationen och vårdkvaliteten.

Genom vårt arbete strävar vi efter att skapa en mer empatisk, etisk och effektiv vårdmiljö för barn. Vi är stolta över att bidra till kunskapen inom pediatrisk vårdvetenskap och att göra en verklig skillnad i barns liv.

 

Publikationer

Alla gruppmedlemmars publikationer

Medarbetare och kontakt

Gruppledare

Alla medarbetare i gruppen

Projekt

VR/AR as distraction in needle-related procedures

PI: Anna Stålberg and Henrik Hjelmgren

Co-researchers: Johanna Granhagen Jungner, Klas Kalholm, Sandra Degent and Ivar Kronqvist

VR as distraction in needle-related procedures involving children having autism spectrum disorder

PI: Henrik Hjelmgren

Co-researchers: Anna Stålberg, Sandra Degent, Klas Kalholm samt Johanna Granhagen Jungner

Further development of the IACTA-application (to facilitate child participation in healthcare situations)

PI: Anna Stålberg

Interaction and treatment study – interview study with parents seeking their perceptions on meeting healthcare professionals in the PED

PI: Anna Stålberg

 Co-researchers: Ulrika Storbacka and Anna Magdesjö

Forskningssamarbeten

Patient reported experience measures

PI: Eva Broström

Co-researchers: Cecilia Bartholdson, Johanna Granhagen Jungner and Marika Wenemark

Epilepsy surgical investigation: Prognosis, risk factors and patient experience

PI and main-supervisor: Helene Sundelin

Co-supervisors: Cecilia Bartholdson and Ronny Wickström

Reduction of forearm fractures in children - a prospective, multidisciplinary, mixed-methods study

PI: Aron Kerenyi

Co-researchers: Cecilia Bartholdson, Anna Stålberg, Henrik Hjelmgren

Bihandledare doktorandprojekt

PhD student: Albano De Juan Plaza

PI and main-supervisor: Aron Kerenyi

Co-supervisor: Anna, Stålberg