Samhällsnutrition och fysisk aktivitet – Liselotte Schäfer Elinders forskargrupp

Kostvanor och fysisk aktivitet är bland de viktigaste bestämningsfaktorerna för hälsa och välbefinnande. En ohälsosam kost och en stillasittande livsstil ökar kraftigt risken för kroniska sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, obesitas, typ 2-diabetes, cancer och förlorade levnadsår. En ökad fysisk aktivitet och förbättrade matvanor avseende både näringsinnehåll och hållbarhet kan bidra till att uppnå de globala målen för hållbar utveckling (SDG).

Forskningsområde

Vår forskning omfattar befolkningsundersökningar och hälsofrämjande forskning avseende matvanor och fysisk aktivitet med ett universellt eller riktat angreppssätt. Våra projekt genomförs på arenor såsom barnhälsovård, skola och i miljöer för vuxna med funktionsnedsättning.  

Vi utför:  

  • Epidemiologiska studier om matvanor och fysisk aktivitet samt deras bestämningsfaktorer i relation till olika hälsoutfall.  
  • Interdisciplinär forskning om utveckling, implementering och utvärdering inklusive kostnadseffektivitet av interventioner för att främja hälsa och hållbara matvanor, fysisk aktivitet samt förebygga obesitas och kroniska sjukdomar i Sverige och globalt .    
  • Uppdrag från externa partners inom forskargruppens kompetensområden.  

Mer information om vår forskargrupp finns på den engelska sidan.

Publikationer

Utvalda publikationer

Medarbetare och kontakt

Gruppledare

Kontaktpersoner

Alla medarbetare i gruppen

Andra personer med koppling till gruppen

  • Gobbo, Elisa

Forskningsprojekt

Skolgård i Stockholmsområdet Foto: Martin Stenmark

IMPROVE

Bred implementering och utvärdering av det skolbaserade familjestödsprogrammet - En frisk skoltstart

Utbildning och undervisning

Gruppens medlemmar deltar i utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå inom områdena folkhälsa, nutrition och fysisk aktivitet, interventions- och implementeringsforskning, global hälsa och hälsoekonomi.    

Liselotte Schäfer Elinder är kursledare och föreläsare för kursen: Teorier och metoder i implementering och utvärdering på masterprogrammet i folkhälsofrämjande arbete vid KI (7 hp).    

Kristi Sidney Annerstedt är kursledare och föreläsare för kursen: Global hälsoekonomi som ges till doktorander vid KI (3 hp). 

Samarbeten

MISTRA Hållbar konsumtion: Sveriges största forskningsprogram om hållbar konsumtion  

Ett forskningsprogram som syftar till att stimulera en övergång till mer hållbar konsumtion i Sverige. Målet är att bidra till omställning genom ökad kunskap om hur hållbar konsumtion som idag praktiseras av ett fåtal kan skalas upp och bli mer vanliga. Fokus är på områdena mat, semester och heminredning. 

Programmet startades 2018 och är nu in sin andra fas under 2022-2025. 

Läs mer om forskningsprogrammet MISTRA Hållbar Konsumtion . 

Nyckelord:
Arbetsmedicin och miljömedicin Beteendevetenskapliga discipliner och aktiviteter Fetma Folkhälsovetenskap, global hälsa, socialmedicin och epidemiologi Hälsofrämjande arbete Hållbar utveckling Implementeringsvetenskap Kost, mat och näring Näringslära Primärprevention Samhällsbaserad deltagande forskning Skolhälsovård Skolinriktad omvårdnad Tidig medicinsk intervention Visa alla
LS
Innehållsgranskare:
2024-12-12