Klinisk neurofysiologi – Charith Coorays forskargrupp

Neurofysiologiska tekniker spelar fortfarande en stor roll för att upptäcka funktionsstörningar i hjärnan. Dessa metoder möjliggör en omedelbar ögonblicksbild av olika fysiologiska parametrar, vare sig de är elektrofysiologiska eller hemodynamiska.

Vår forskning

Forskningen som drivs inom vår forskargrupp är till stor del kliniknära och spänner över flera olika delar av neurofysiologin och neurologin, innefattande forskningsprojekt rörande både central neurofysiologi, central neurologi, perifier neurofysiologi och preklinisk basvetenskaplig neurofysiologisk forskning.

Forskargruppen leds av docent och adjungerad lektor Charith Cooray, tillika dubbelspecialiserad läkare inom både neurologi och klinisk neurofysiologi.

Docent Cooray har en övergripande ledarroll över forskningsgruppens samtliga olika subgrupperingar, men varje subgrupp, eller team, har i sin tur självständiga forskare (samtliga kliniska neurofysiologer) som driver de enskilda forskningslinjerna, antingen i mindre grupper eller enskilt.

För mer info om våra projekt, se fliken Forskningsprojekt.

Publikationer

Utvalda publikationer

Medarbetare och kontakt

Gruppledare

Alla medarbetare i gruppen

Forskningsprojekt

Våra olika forskningsprojekt samt team/subgrupper inom forskargruppen beskrivs nedan:

Team Cooray

Teammedlemmar: Charith Cooray, Jakob Pansell, Megan Gjordeni

Docent Charith Cooray påbörjade sin kliniska tjänstgöring som ST-läkare i neurologi vid KS 2014, och parallellt med detta arbetade han med ett registerbaserat doktorandprojekt rörande prediktion av storkärlsocklusion i akutskedet av ischemisk stroke. Han disputerade 2017 och blev klar specialistläkare i neurologi 2019. Snart därefter påbörjades en klinisk vidareutbildning inom klinisk neurofysiologi, och han blev klar klinisk neurofysiolog 2023. Han är docent i neurologi vid KI sedan 2023 och adjungerad lektor sedan 2024.

Chariths aktuella forskningsverksamhet vid KI är centrerad kring tre huvudsakliga områden: 

  1. Non-invasiv skattning av intrakraniellt tryck
  2. Blod-biomarkörer för identifiering av strokesubtyper i akutskedet.
  3. Transkraniell doppler i neurointensivvårdsmiljön.

Dessa studier, centrerade kring hur ultraljudsbaserade mätningar av den optiska nervskidan kan användas som ett non-invasivt sätt att skatta förhöjt intrakraniellt tryck, har varit föremål för ett avhandlingsarbete vid CNS som specialistsjuksköterska Jakob Pansell på PMI Karolinska fördjupat sig i. Charith har varit huvudhandledare för Jakob, som framgångsrikt försvarade sin avhandling i maj 2024. Jakob fortsätter sin kliniska forskning inom non-invasiv skattning av intrakraniellt tryck med fördjupade studier inom ultraljud av synnervens nervskida, med breddning av forskningen till transkraniell doppler och kvantitativ pupillometri, samt med tillämpningar av samtliga tre metoder på bland annat patienter som intensivvårdas efter hjärtstopp.

De senaste åren har Charith varit huvudansvarig tillsammans med docent Michael Mazya (knuten till Niaz Ahmeds forskningsgrupp vid CNS) för ett projekt där blodprover insamlats i akutskedet hos strokepatienter som vårdats/behandlats vid Karolinska Sjukhuset. I dagsläget är insamlingen av blodprover avslutad, och ca 150 patienter har inkluderats i studien. I nuläget planerar vi för flera delstudier, i samarbete med Docent Thelins forskningsgrupp, där vi avser studera flera olika blodbiomarkörer som kan tänkas användas för att särskilja mellan olika strokesubtyper samt identifiera s.k. stroke-mimics (patienter utan stroke men med strokeliknande symtom). Analyserna kommer genomföras i samarbete med SciLife Lab. Megan Gjordeni, en sista-års läkarkandidat vid Karolinska Institutet, planeras vara ansvarig för dessa substudier inom ramen för ett doktorandprojekt med Charith som huvudhandledare.

Utöver de ovannämnda studierna planeras i samarbete med kollegor på neurointensivvården för studier baserade på transkraniell dopplerteknik och studier av bl.a. patienter med kärlspasmproblematik efter subarachnoidal blödning.

Team Pourhamidi

Teammedlemmar: Kaveh Pourhamidi, Dimitrios Avramidis, Atif Sepic

Kaveh Pourhamidi, MD, PhD, är en klinisk neurofysiolog och forskare som leder flera projekt som syftar till att förbättra diagnostiken och förståelsen av neuromuskulära sjukdomar. Hans forskning bedrivs i samarbete med ME Neurofysiologi vid Karolinska Universitetssjukhuset och institutionen för klinisk fysiologi och klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet. Den omfattar kliniska och neurofysiologiska studier med fokus på att identifiera strukturella och funktionella förändringar i nerv- och muskelsystem, med det övergripande målet att utveckla diagnostiska verktyg och identifiera sjukdomsmekanismer.

Ett doktorandprojekt (Dimitrios Avramidis) fokuserar på tidig upptäckt av kemoterapi-inducerad neuropati, med hjälp av longitudinella neurofysiologiska tester för att fånga upp förändringar under behandling med olika cytotoxiska läkemedel. Målet är att möjliggöra tidigare identifiering av nervskador och vägleda individualiserade terapeutiska beslut.

Ett andra doktorandprojekt (Atif Sepic) undersöker sensorisk nervfunktion och smärtbearbetning. Projektet syftar till att kombinera kvantitativ sensorisk testning och smärtrelaterade framkallade potentialer för att undersöka smärtmekanismer och identifiera objektiva markörer för sensorisk dysfunktion.

Pourhamidi är också aktiv inom forskning om småfiberneuropati, där han har bidragit till den kliniska implementeringen av känsliga diagnostiska tekniker och etablerat normativa referensvärden som stöd för rutinmässig klinisk utvärdering av patienter med oförklarlig smärta eller känselstörningar.

Pourhamidi är dessutom involverad i flera mindre kliniska och metodologiska studier med fokus på perifer nervfunktion, och planerar att utöka detta arbete genom framtida forskning som syftar till att utveckla känsliga, kliniskt tillämpbara neurofysiologiska markörer för en rad olika neurologiska och systemiska tillstånd.

Tillsammans utgör dessa forskningsinsatser ett omfattande program som syftar till att förbättra den diagnostiska precisionen och fördjupa vår förståelse för hur systemiska sjukdomar, åldrande och neurofysiologiska mekanismer samverkar för att påverka perifera nerver och muskler.

Lars Hyllienmark

Lars Hyllienmark, överläkare i klinisk neurofysiologi och tidigare verksam som överläkare i neurologi, disputerade år 1996 och är sedan 2009 docent i klinisk neurofysiologi vid KI. Forkningsmässigt har han experimentellt med metoden patch-clamp studerat effekten av hypoxi och metabol hämning på K+ och Na+-kanaler i CA1-neuron ifrån råtta. Sedan 30 år har han bedrivit kliniska studier av funktionen i perifera och centrala nervsystemet hos patienter med Typ 1 diabetes, för närvarande i samarbete med kollegor verksamma i Linköping. Han har tidigare bedrivit klinisk forskning om kontinuerligt EEG (cEEG), där han koncentrerade sig på att utveckla metoden inom ramen för vården av svårt sjuka barn och ungdomar på BIVA. 
 

Gerald Cooray

Gerald Cooray är överläkare i klinisk neurofysiologi och disputerade 2010 vid Karolinska Institutet. Han har varit docent i klinisk neurofysiologi sedan 2019. Han arbetar inom området beräknings- och teoretisk neurovetenskap. Detta arbete är ett samarbete mellan Karolinska Institutet, Uppsala universitet och University College of London. 

Se Research Gate för mer information https://www.researchgate.net/profile/Gerald-Cooray