
Reproduktiv hälsa/Reproduktionsmedicin – Kristina Gemzell Danielssons forskargrupp
Vår forskning utvecklar kunskapsområdet sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa (mänsklig reproduktion och livets början).
Vår forskning utvecklar kunskapsområdet sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa (mänsklig reproduktion och livets början).
Forskargruppen studerar grundläggande hormonella och genetiska samband mellan metabolism och reproduktion hos kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), övervikt/undervikt, sviktande äggstocksfunktion och avvikande könsutveckling (DSD).
Forskargruppen består för närvarande av åtta personer som forskar inom två huvudområden. Gynekologisk cancer med inriktning på uterus cancer samt Endometriepatologi med inriktning på rikliga menstruationsblödningar
Gruppens ändamål är att samordna forskning inom klinisk obstetrik samt att utnyttja varandras kompetenser för att optimera denna forskning.
Vår forskning är främst inriktad på kliniska prövningar, cancerepidemiologi och translationell forskning inom gynekologiska maligniteter.
Modern intensivvårdteknik har gjort enorma framsteg under de senaste decennierna så att sjuka nyfödda barn överlever efter extremt för tidig födelse och nya behandlingsmetoder har införts för syrebristskador i hjärnan hos nyfödda. Dessa barn löper stora risker för hjärnskador, motoriska avvikelser och CP, autism, ADHD och inlärningssvårigheter.
Vår forskargrupp integrerar forskning och utbildning inom området sexuell reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) med hjälp av ett omfattande tillvägagångssätt, som täcker spektrumet av bevis som behövs för att främja universell hälsotäckning (UHC) och Sustainable Development Goals (SDG).
TBA
En forskargrupp dedikerad till att främja reproduktiv och barnhälsa globalt. GROW fokuserar på innovativa interventioner och kvalitetsförbättringar inom mödra- och barnhälsa. Vi fokuserar på evidensbaserad forskning, innovativa interventioner och globala samarbeten. Gruppens forskning inkluderar kvalitetsförbättringar inom prenatal, födelse- och postnatal vård, implementeringen av pappabesök på barnavårdscentraler, föräldrars mentala hälsa och modeller för perinatal vård.
Vi bedriver forskning och forskarutbildning inom ämnet reproduktiv hälsa, bland annat genom att utbilda blivande barnmorskor på hög internationell kvalitetsnivå vid barnmorskeprogrammet.
Den forskning som bedrivs är till största delen kopplad till barnmorskans kliniska verksamhet. Forskningens vetenskapsteoretiska förankring hämtas därför framförallt från vård och folkhälsovetenskap, men också till viss del från samhälls- och beteendevetenskap samt medicinsk vetenskap
Avdelningschef: Kristina Gemzell Danielsson
Enhetschef utbildningsenheten reproduktiv hälsa: Sofia Alsing
Forskargruppledare: Marie Klingberg Allvin samt Wibke Jonas
Vår utbildning involverar bland annat nationella och internationella forskare, forskarutbildning, vidareutbildnings- och specialistutbildningskurser och examensprojekt. Vi samarbetar med flera NGOs och deltar i utvecklingen av kliniska riktlinjer.