Luminal gastroenterologi
Vår forskning täcker in en rad områden inom gastroenterologi, som inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), divertikelulär sjukdom, endoskopiska tekniker, nutrition vid kroniskt trötthetssyndrom och tjocktarmscancer, inklusive ärftliga cancerformer som Lynchs syndrom.
Inom området IBD bedriver vi translationella och registerbaserade studier. Ett viktigt mål för vårt IBD-forskningsprogram är att avgränsa de molekylära och näringsmässiga vägarna som underbygger slemhinneläkning. Dessutom strävar vi efter att bestämma patogena faktorer inklusive genetikens roll, miljöfaktorer, luminal mikrobiota och tarmpermeabilitet i patogenesen av Crohns sjukdom genom att studera en kohort av patienter och deras friska syskon.
Inom endoskopi undersöker vi om patienter med IBD har större risk för komplikationer vid koloskopi. I ett annat endoskopibaserat projekt utvärderar vi en nyutvecklad metod för undersökning, behandling och screening av förstadier till analcancer. Många patienter utvecklar IBD som barn och tillsammans med implementeringsexperter genomför vi ett forskningsprojekt om förbättrad övergång från barnklinik till vuxenklinik.
Inom området ärftlig cancer är vårt mål att belysa en relativt ny gren inom gastroenterologin – onkogastroenterologi, samt att etablera evidensbaserade kliniska
rutiner kring förebyggande behandling och övervakning av patienter med ärftliga riskgener för kolorektalcancer.
"Mag-gruppen"Karolinska GastroGrupp är också ett centrum för flera nationella IBD-projekt, med mig (Charlotte Hedin) i styrgruppen för projekt inom the Swedish Organisation for the Study of IBD (SOIBD). Vi deltar också aktivt i internationella projekt som the Health Outcomes Observatories och the GEM Project.
Pågående projekt
En av våra centrala IBD-studier syftar till att svara på frågan "hur läker tarmen?". För att svara på frågan använder vi longitudinell RNA-sekvensering hos patienter med akut svår ulcerös kolit och dokumenterar de molekylära vägarna som leder dem till remission. De flesta behandlingar för IBD är (som de flesta immunmedierade sjukdomarna) baserade på immunsuppression, med åtföljande biverkningar av neoplasi och infektion.
Att avgränsa och utnyttja tarmens helande kraft öppnar möjligheten att behandla IBD utan immunsuppression – ett koncept som vi presenterade i vår artikel "Mechanisms of mucosal healing: treatmenting inflammatory bowel disease without immunosuppression?" som snart kommer att publiceras i Nature Reviews in Gastroenterology and Hepatology. Projektet genomförs i tätt samarbete med Eudardo Villablancas forskargrupp Immunologi och allergi (”the Villablanca lab”).
Våra kliniska studier utgör en stor del av vårt arbete och vi driver för närvarande en studie om optimal användning av patientrapporterade utfallsmått (PROM). PROMs är standardiserade validerade enkätundersökningar som bedömer kvaliteten på den vård som ges till patienter ur patientperspektiv. PROM vinner ökande acceptans som ett nyckelresultatmått i kliniska prövningar. Men deras optimala implementering (hur ofta, vilka patientgrupper, vilken typ av frågor) har ännu inte fastställts. Eftersom det svenska IBD-registret har inkluderat PROM-åtgärder i många år har vi i Sverige en utmärkt resurs för att ge detta bidrag till IBD-kunskapen.
Inom området onkogastroenterologi har vår förmåga att identifiera individer med ärftliga riskgener för kolorektal cancer förbättrats, och det finns nu ett behov av att belysa och studera strategier för hur man kan förebygga kolorektal cancer CRC på det mest effektiva sättet i denna unga grupp. Inom gruppen driver vi både akademiska läkemedelsfas II-prövningar och industrisponsrade fas I-prövningar för att utvärdera nya behandlingar och vi har initierat hälsoekonomiska studier av olika endoskopiska övervakningsstrategier.