Institutionen för kvinnors och barns hälsa
Vi bedriver ledande utbildning och forskning som gör skillnad för kvinnors och barns hälsa globalt.

Meny för detta område
Disputationer och halvtidskontroller vid KBH
Kommande disputationer
Kommande halvtidskontroller
KBH Föreläsningar
Intervjuer
Professorer och lektorer
Några av våra senast tillträdda professorer och lektorer
PhD
Några av våra senast disputerade doktorander
KBH i Medicinvetarna

Medicinvetarna #106: Vad är autism?
Det finns ingen biologisk markör eller gen som talar om ifall en person har autism och att definiera funktionsnedsättningen kortfattat är inte så lätt. Forskaren Terje Falck-Ytter på KIND försöker förstå mer genom att studera barn med större sannolikhet att få autism tidigt i utvecklingen, redan som spädbarn. Han hoppas att ökad kunskap på sikt ska resultera i bättre stöd och ett bättre bemötande av personer med autism.

Medicinvetarna #93: Utmattningssyndrom: Vad vet vi idag?
I avsnittet svarar Cecilia Fridén, fysioterapeut och forskare anknuten till Karolinska Institutet, på lyssnarfrågan: Vilken träningsform är bäst när man är gravid, och finns det träningsformer man bör undvika helt?

Medicinvetarna #86: Hur påverkar abort hälsan?
Sedan lång tid tillbaka har människan försökt styra sitt barnalstrande. Förbud har tvingat kvinnor till osäkra och olagliga aborter som lett till hög dödlighet. Forskningen visar att legalisering av abort leder till en direkt minskning av mödradödligheten, säger professor Kristina Gemzell Danielsson.

Medicinvetarna #70: Hur förebyggs förlossningsskador?
Tre av fyra kvinnor drabbas av någon form av förlossningsskada. Men de allra flesta är inte allvarliga och majoriteten går att behandla i efterhand så att kvinnan blir bra.

Medicinvetarna #62: Kan bröstcancer förebyggas?
Genom att tidigt identifiera kvinnor med hög risk för bröstcancer vill professor Per Hall förhindra att cancern ens uppstår. Hör honom berätta i Medicinvetarna om risk- och friskfaktorer samt om läkemedelsbehandling i preventivt syfte kan vara ett sätt att minska bröstcancer hos de kvinnor som har störst risk att drabbas.

Medicinvetarna #53: Drabbad av klimakteriebesvär?
Många kvinnor drabbas av mer eller mindre besvärande symptom i samband med klimakteriet. Hör professor Angelica Lindén Hirschberg berätta om forskningsläget kring Medicinvetarnas hittills mest efterfrågade ämne.

#42: Varför slår corona olika?
Äldre blir mycket sjukare än yngre, män drabbas hårdare än kvinnor. Varför blir vissa svårt sjuka i nya coronaviruset medan andra inte får några symtom alls? Barnläkaren Petter Brodin forskar om immunsystemet - hör honom berätta mer i nya avsnittet av podcasten Medicinvetarna.
Nyheter

”Nej var aldrig ett alternativ”
Carina Rinaldo är sjuksköterska med specialistutbildning inom barn och ungdomar samt barnonkologi och har många års erfarenheter av arbete med cancersjuka barn och deras familjer. Hon är också forskningssjuksköterskan som tog klivet över till att själv bli forskare. Just nu studerar hon hur familjer, där barn och ungdomar donerat stamceller till ett svårt sjukt syskon, upplever besluts- och donationsprocessen.

Hopp om ny botande behandling för barn med neuroblastom
Barn som får återfall i den aggressiva cancerformen neuroblastom har små chanser att överleva. Nu har forskare vid bland annat Karolinska Institutet kunnat visa att DHODH-hämmare, som visats tolereras väl av människor, kan bota neuroblastom hos möss om de ges tillsammans med cellgifter.

Jan-Inge Henter tilldelas Kungl. Vetenskapsakademien Hilda och Alfred Erikssons pris
"För sin innovativa forskning om diagnostik och behandling av primär och sekundär histiocytos och hyperinflammation vilket har lett till ökad överlevnad och mindre morbiditet”.

Nya rön visar på ledvätskans betydelse för ledbrosket
Forskare vid Karolinska Institutet har funnit en ny mekanism genom vilken cellerna som producerar ledvätska också gör faktorer som direkt styr ledbroskets utveckling och skyddar det från mineralisering och nedbrytning. Fynden har publicerats i npj Regenerative Medicine.

Genetisk utredning kan vägleda social träning
Vad är precisionspsykiatri för något? Det kan forskaren Kristiina Tammimies ge exempel på. Hon är verksam vid kunskapscentret KIND, institutionen för kvinnors och barns hälsa, och forskar bland annat om genetikens roll vid neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

RESEARCH ARTICLE EDITORS' PICK JBC
Samarbetet mellan barnkliniken och enheten för genetik har lett till ny kunskap om orsak och behandling av flera ovanliga sjukdomar. Det har också lett till grundläggande kunskaper om hur proteiner fungerar på molekylär nivå.

Ny lovande behandlingprincip vid premenstruell dysforisk störning (PMDS)
För första gången visar en ny studie att behandling med progesteronreceptor-hämmare har god effekt på typiska symtom som irritabilitet och depression hos kvinnor som lider av PMDS.

Hopp för barn med högriskneuroblastom
Tack vare många års grundforskning om den ovanliga cancersjukdomen neuroblastom kan nu en del svårt sjuka barn bli friska. I en studie publicerad i tidskriften Journal of Clinical Oncology skriver forskare vid bland annat Karolinska Institutet och Göteborgs universitet att så kallade ALK-hämmare bör testas vid behandling av barn med högriskneuroblastom.
Utmärkelser vid KBH

Petter Brodin tilldelas det nyinstiftade priset Olle Söder Award
– Att få det första Olle Söder-priset är otroligt hedrande då Olle rekryterat mig till Institutionen för kvinnors och barns hälsa på Karolinska Institutet och med tanke på allt Olle gjort för forskning och klinik på Astrid Lindgrens barnsjukhus under åren, säger en glad Petter Brodin.

KIRI-Fellows anslag tilldelas Erdinc Sezgin och Nikolas Herold

Pernilla Pergert får Nursing Leadership Award 2022
Karolinska Institutets forskare Pernilla Pergert får Nursing Leadership Award 2022. Priset delas ut av the International Society of Paediatric Oncology.

Ingrid Lilienthal - Årets pristagare av Cathrine Everts Forskningsstiftelse
Stort grattis till Ingrid Lilienthal som tilldelats stipendium från Cathrine Everts Forskningsstiftelse. Stiftelsen har till ändamål att främja medicinsk vetenskaplig forskning och utveckling, främst rörande cancer.

Petter Brodin- en av fem KI-forskare som får anslag från SSMF
Anslagen ger både framstående forskare möjligheten att stärka sin position och ger etableringsstöd år yngre forskare.

Hedvig Engberg - Handledarpris
Hedvig Engberg, specialistläkare i gynekologi och obstetrik och anknuten vid institutionen för kvinnor och barns hälsa, har tilldelats SLF Student Stockholms handledarpris 2021