Reproduktiv hälsa/Reproduktionsmedicin – Kristina Gemzell Danielssons forskargrupp

Vår forskning utvecklar kunskapsområdet sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa (mänsklig reproduktion och livets början).

Research group members
Photo of pregnant woman.
Bild på gravid kvinna. Foto: iStock

Forskning

WHO center är basen för forskargruppen inom Reproduktiv Hälsa/ Reproduktionsmedicin.

Forskningen vid WHO center är translationell “From Bench – to – Bed - to - the Hands of Women to improve Reproductive Health”.
Detta inkluderar experimentella studier, kliniska prövningar och implementering av forskningsresultaten. Vår vision är att förebygga ohälsa och verka för evidensbaserad klinisk praxis och policy, sexuell och reproduktiv hälsa och kvinnors rättighet till detta i ett globalt perspektiv.

Forskningsverksamheten är indelad i tre verksamhetsområden:

  • Experimentell forskning
  • Kliniska prövningar
  • Global Reproductive Health (GRH)

Medarbetare och kontakt

Gruppledare

Alla medarbetare i gruppen

Clinical trials

Förutom egna akademiska studier och studier i samarbete med WHO och Population Council bedriver vi klinisk läkemedelsprövning som rör våra profilområden, hypotesgenererande-/cohort- studier, RCTs, fas I-IV prövningar, utveckling av preventivmedel inklusive akutpreventivmedel, metoder för och behandling av inducerad abort, post abortion care, nya indikationer för selektiva progesteronreceptormodulerare inklusive effekter på bröst och endometrium samt endometriefunktion och fertilitet. De kliniska studierna är singel- eller multicenter-, nationella eller internationella project.

Vid WHO center
Annette Aronsson, Direktor, MD, PhD
Ulrika Fundin, Koordinator, forskningsbarnmorska
Anette Daberius, Koordinator, forskningsbarnmorska
Karin Emtell Iwarsson, Koordinator, forskningsbarnmorska,
PC Ho, Foreign adjunct professor, Hong Kong University
Marc Bygdeman, professor emeritus

Affilierade forskare/postdocs:
Christian Fiala, MD, PhD
Helena Kopp Kallner, MD, PhD
Cecilia Berger, MD, PhD
Inga-Maj Andersson, RNM, PhD
Ingrid Sääv, MD, PhD
Karin Andersson Di Claudio, MD, PhD
Susanne Sjöström, MD, PhD
Kirti Iyengar, MD, PhD
Xiaoxi Sun, MD, PhD

Doktorander
Karin Emtell Iwarsson
Niklas Envall
Johanna Andersson
Karin Brandell
Isabella Bizjak
Kicki Papikonomou
Volodymyr Podolskyi
Sara Hogmark
Anna Nielsen

Vid WHO center arbetar flera forskare, postdocs, doktorander och studenter från Sverige och utlandet med stöd från bl.a Vetenskapsrådet, EU, SIDA, Forte, WHO, ALF, Hong Kong University, Gates foundation och Karolinska Institutet.
Vi arbetar i nära samarbete med flera kliniker inom SLL både nationellt och internationellt.

Adress:
WHO center
Karolinska sjukhuset Solna, QB:84
tel: 08-51772128

Experimentell forskning

Vårt fokus är att utforska grunderna inom kvinnlig reproduktionsvetenskap på molekylär nivå för att förstå fertilitet och tillhörande sjukdomstillstånd, med målet att översätta kunskapen till kliniska tillämpningar. Den experimentella gruppen består av kliniker, embryologer, molekylärbiologer, bioteknologer och bioinformatiker.

Exempel på pågående studier:

Studier om implantation av mänskliga embryon vid behandling av infertilitet och fertilitet

Studier om endometrial receptivitet – två sidor av samma mynt: behandling av infertilitet och nya strategier för fertilitetskontroll.
Förståelse för endometrial receptivitet är avgörande för att hantera infertilitet och reglera fertilitet. Vi studerar de cellulära och molekylära aspekterna av endometriefunktion, särskilt endometriala mesenkymala celler och dess nischfaktorer vid endometrial regeneration. Kunskap om detta är viktig för att hitta lösningar på infertilitet orsakad av tunt endometrium. Vi bedriver också pågående studier om embryokvalitet och utveckling, med målet att utveckla icke-invasiva metoder för att bedöma embryokvalitet inom assisterad befruktning. Vi studerar olika typer av RNA som uttrycks i mänskliga embryon samt i embryots odlingsmedium från embryon med både god och nedsatt kvalitet.

Förstå orsakerna till endometrios och kopplingen till utveckling av äggstockscancer

Endometrios är en gynekologisk sjukdom med dåligt förstådd etiologi, som drabbar 10–15 % av kvinnor och orsakar bäckensmärta, kronisk smärta och infertilitet. Den mest vedertagna teorin om orsaken till endometrios är Sampsons teori om retrograd menstruation. Endometriet består av en mängd olika celltyper som uttrycker markörer relevanta för fäste, adhesion, migration och stamcellsegenskaper. Felaktigt avstötta endometrieceller under menstruationen når bukhålan, där de kan fästa och etablera endometriotiska implantat/lesioner. Vi studerar de olika endometriecellerna och deras roll i uppkomsten av endometrios samt dess koppling till äggstockscancer.

Bromokriptin vid uterin adenomyos

En klinisk studie som genomförts av vår grupp visade att bromokriptin har signifikant effekt på att minska symtomen vid adenomyos. Nu studerar vi de möjliga molekylerna och relaterade signalvägar som är involverade i symtomförbättring på endometriell nivå.

 

Forskare/postdocs:
Lalit Kumar, PhD
Omid Fridani, PhD, docent
Angelique Flöter-Rådestad, MD, PhD, lektor, docent
Nageswara Rao Buggavarapu, postdoc

Doktorander:
Sakthi Ponandai-Srinivasan
Suzanna Queckbörner
Carolina von Grothusen
Caroline Frisendahl
Karin Linden
Dora Pavone, utbytesstudent

 

Vårt forskningslabb (wet lab) är beläget på BioClinicum.

Global Reproductive Health (GRH)

Denna forskning fokuserar på utveckling av säkra, effektiva och accepterade metoder för antikonception, abort och task shifting/-sharing i relation till post abortion care (PAC). I pågående projekt studeras upplevelser och tillgång till abort och preventivmedelsrådgivning bland immigranter i Sverige. Tillgång till preventivmedel och säker abortvård i humanitarian settings utvärderas i ett annat projekt. Denna forskning sker I skärningspunkten mellan vårdforskning, folkhälsa/globalhälsa och reproduktionsmedicin/reproduktiv hälsa. Genom att integrera policy, intervention och implementering i klinisk praxis strävar vi efter att öka tillgången till evidensbaserad abortbehandling. Forskningen har förutom individuell betydelse också hälsoekonomiska effekter.

Forskare/postdocs:
Marie Klingberg Allvin, Professor
Josaphat Byamugisha, professor, Head of Dept Makere University, Uganda
Elin Larsson, PhD International Health, Research fellow
Kakaire Othman, MD, PhD, Post doc
Margit Endler, MD, PhD, Post doc
Rebecca Gomperts, MD, PhD

Doktorander
Amanda Cleeve
Ulrika Loi Rehnström
Sarah De Masi
Ritha Bakesiima

Master Students
Maria Persson
Iona Tjoeng