Forskargruppen har bland annat fokus på samverkan mellan olika organisatoriska enheter, vårdövergångar från sjukhus till hemmet, samskapande av åtgärder och ökad personcentrering, och hälsolitteracitet för personer med stroke. Ett annat av gruppens forskningsprojekt har till syfte att öka kunskapen om situationen för personer med förvärvad hjärnskada vad gäller upplevelser av delaktighet och tillhörighet i samhället. Klinisk sexologi med fokus på sexuell funktion och förmåga och livstillfredsställelse är ytterligare forskningsområden för forskargruppen. Andra forskningsprofiler är sociala och psykologiska aspekter vid bröstcancer och användning av mobila interaktiva interventioner som stöd för personer som lever med cancersjukdom.
Forskargruppen samverkar med medicinska enheterna Socialt arbete i hälso- och sjukvård, Fysioterapi och arbetsterapi, Tema Hjärta & kärl och neuro vid Karolinska Universitetssjukhuset, Akademiskt primärvårdscentrum samt FOUnu i Region Stockholm. Forskargruppen samarbetar med andra lärosäten såsom Högskolan Dalarna, Södertörns högskola, Stockholms universitet, Marie Cederschiöld högskola, Göteborgs universitet.
Nationellt nätverk för forskning inom socialt arbete i hälso- och sjukvård
Nationellt nätverk för forskning inom socialt arbete i hälso- och sjukvård
1995 etablerades "Nätverk för socionomer som forskar inom hälso- och sjukvård" med syfte att stimulera och underlätta kunskapsutbyte och samarbete mellan olika fakulteter och discipliner för forskande socionomer inom hälso- och sjukvården. I dag samordnar fil dr Veronica Svärd (veronica.svard@ki.se) årliga nationella aktiviteter. Vi arbetar för att nätverket ska utgöra en grund för fortsatt utveckling av forskningsområdet samt att länka samman deltagarnas forskning med socionomers kliniska erfarenheter och därmed göra forskningen användbar för hälso- och sjukvården.
Forskargruppen är också aktiv i det internationella nätverket "Social work in health and mental health".
Det övergripande syftet med nätverket är att länka samman deltagarnas forskning inom området socialt arbete i hälso- och sjukvården med hälso- och sjukvårdskuratorers kliniska erfarenheter och därmed göra forskningen användbar för hälso- och sjukvården.