Hälso- och sjukvårdsforskning och socialt arbete – Lena Von Kochs forskargrupp

Forskargruppen ” Hälso- och sjukvårdsforskning och socialt arbete” har kunskap om såväl yttre samhälleliga som intra- och interpersonella faktorers betydelse för patienters och närståendes hälsa och välbefinnande i centrum. Här inkluderas även interprofessionellt och interorganisatoriskt samarbete.

Forskargruppen har bland annat fokus på samverkan mellan olika organisatoriska enheter, vårdövergångar från sjukhus till hemmet, samskapande av åtgärder och ökad personcentrering, och hälsolitteracitet för personer med stroke.  Ett annat av gruppens forskningsprojekt har till syfte att öka kunskapen om situationen för personer med förvärvad hjärnskada vad gäller upplevelser av delaktighet och tillhörighet i samhället. Klinisk sexologi med fokus på sexuell funktion och förmåga och livstillfredsställelse är ytterligare forskningsområden för forskargruppen. Andra forskningsprofiler är sociala och psykologiska aspekter vid bröstcancer och användning av mobila interaktiva interventioner som stöd för personer som lever med cancersjukdom.

Forskargruppen samverkar med medicinska enheterna Socialt arbete i hälso- och sjukvård, Fysioterapi och arbetsterapi, Tema Hjärta & kärl och neuro vid Karolinska Universitetssjukhuset, Akademiskt primärvårdscentrum samt FOUnu i Region Stockholm. Forskargruppen samarbetar med andra lärosäten såsom Högskolan Dalarna, Södertörns högskola, Stockholms universitet, Marie Cederschiöld högskola, Göteborgs universitet.

Nationellt nätverk för forskning inom socialt arbete i hälso- och sjukvård

Publikationer

Utvalda publikationer

Projekt

Ihop - för delaktighet och tillhörighet i samhället vid förvärvad hjärnskada
Forskare: Lena von KochMalin Tistad och Lill Hultman.

 

Missing Link – Person-centrerade vårdövergångar för personer med stroke.
Forskare: Maria Flink, Sebastian Lindblom och Lena von Koch.

 

Samskapad samverkan mellan kommun, region och civilsamhälle för att förebygga försämrad hälsa hos äldre.
Samsas – nya samverkansmodeller för att förebygga försämrad hälsa hos äldre personer som bor hemma (founu.se)
Forte-finansierat projekt där Stiftelsen Äldrecentrum är huvudman.
Forskare: Maria Flink

 

Utvärdering av omställningen mot God och nära vård
Planeringsstudie tar sikte på omställningen mot ”En god och nära vård” (founu.se)
Forte finansierat projekt där FOU nu (SLSO) är huvudman.
Forskare och PI: Maria Flink

 

Konsekvenser av sjukdom/skada för patienter och närstående utifrån ett rehabiliteringsperspektiv där allmän och domänspecifik livstillfredsställelse är i fokus såväl som sexologiska frågeställningar.
Forskare: Kerstin Fugl-Meyer

 

PhD-project: Sexual Health during specialized stroke rehabilitation. Consequences for patients and their partners and the role of health care professionals.
Forskare: Jannike Vikan

 

Psykosociala välbefinnandet hos familjemedlemmar efter en nära persons död, med ett särskilt fokus på unga vuxna som förlorat en förälder i cancer.
Aktuellt i projektet: posttraumatisk växt hos unga vuxna som förlorat en förälder i cancer
Forskare: Tina Lundberg

 

 Ett familjebaserat stödprogram till barnfamiljer där en förälder eller ett barn har svår sjukdom
Forskare: Tina Lundberg

 

Att leva bättre och längre med prostata cancer med hjälp av digitalt stöd. Aktiva överlämnanden från sekundärvård och aktiva uppföljningar i primärvård – pilotstudie av förändrat omhändertagande av patienter med avslutad cancerbehandling. Sexualitet efter stroke.
Forskare: Marie Nilsson

 

Sociala och psykologiska aspekter vid bröstcancer
Forskare: Aina Johnsson