Forskargrupper
Karolinska Institutet har ungefär 800 team, grupper och enheter inom forskning fördelade på 21 institutioner och tre institutions- eller campusgrupper. På den här sidan visar vi automatiskt sammanställda listor med forskargrupper och enheter baserade på svensk standard för indelning av forskningsämnen (SCB-terminologi). Observera att källdatabasen fortfarande är under uppbyggnad, vilket innebär att listorna kanske inte är kompletta ännu.
Grupper efter forskningsämne A-Ö
O
P-Q
Databas för forskningsinformation
I databasen över forskningsinformation kan du filtrera fram personer, forskargrupper, publikationer och artiklar baserade på termer från MeSH och SCB. Notera att detta är en beta-version av databasen.
Så görs ämnesöversikten med forskargrupper
Nyfiken på hur listorna med forskargrupper på sidan sätts ihop och varför bara vissa forskningsämnen ingår? Här är förklaringen.
Möt några av våra forskargruppsledare
Maria Eriksdotter står på de äldres sida
Inuti är man samma människa även om kroppen åldras och minnet sviker. Professor Maria Eriksdotter hoppas bidra med kunskap om Alzheimers sjukdom. Men hon vill även bekämpa ålderismen: ”Äldres status behöver höjas”, säger hon.
Patrik Ernfors vill förstå smärta
Genom att ta fram kunskap om hur smärta uppstår hoppas han bidra till framtida hjälp mot kronisk värk. Professor Patrik Ernfors berättar om misslyckanden, Nobelprisarbete och varför man behöver vara förutsättningslös för att upptäcka nytt.
Anna Martling räknar varje steg
Varje år ökar förekomsten av tjock- och ändtarmscancer i Sverige. Kirurgen och professorn Anna Martling arbetar för att förbättra prognosen och livskvaliteten för de drabbade. Nu testar hon om vanliga huvudvärkstabletter kan bli nästa steg.
Johan von Schreeb vill skapa ordning i kaos
När andra flyr en plats skyndar sig Johan von Schreeb dit. Han har stor erfarenhet av att skapa ordning i kaotiska situationer – men som administratör är han rent katastrofal. Möt professorn som vill styra upp framtidens hälsokriser.