Molekylär endokrin patologi – Christofer Juhlins forskargrupp

Forskningen har som mål att identifiera molekylära nyckelhändelser och mutationer i tumörer i sköldkörteln, binjuren och andra endokrina tumörer, samt dessa kliniska applikationer inom endokrin patologi och molekylär patologi, för förbättrad diagnostik, prognosbedömning och behandling.

Dekorativ histologisk bild av en tumör.

Vår forskning

Vi arbetar med att förbättra verktygen för att diagnostisera och prognostisera hormonproducerande tumörer från organ såsom sköldkörteln och bisköldkörtlarna i halsen, samt tumörer i buken, exempelvis binjure- och neuroendokrina tumörer. Vi använder moderna metoder inom genetik, epigenetik och proteomik, tillsammans med traditionell ljusmikroskopi och histopatologi, för att hitta markörer som kan hjälpa oss att bättre identifiera farliga tumörer och förutsäga sämre prognos. Vi studerar också hur normala och överaktiva endokrina körtlar fungerar.

Våra studier stöds av en av de största biobankerna för endokrina tumörer, avancerad sekvenserings- och bildteknik, samt ett starkt nätverk av kliniska experter. Genom dessa insatser vill vi förbättra klassificeringssystemen, göra det lättare att dela in patienter i olika grupper och hitta nya molekylära mål för behandling, vilket hjälper oss att utveckla precisionsmedicin inom endokrin patologi. Projekten är pågående samarbeten med forskare vid Karolinska Institutet, endokrinkirurgiska avdelningen vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och flera nationella och internationella samarbetspartners.

Mer information finns på den engelska sidan.

Publikationer

Alla gruppmedlemmars publikationer

Medarbetare och kontakt

Gruppledare

Alla medarbetare i gruppen

Nyheter

Christofer Juhlin håller i den femte upplagan av WHO:s klassifikation av endokrina och neuroendokrina tumörer.
Christofer Juhlin. Foto: N/A

Den femte upplagan av Världshälsoorganisationens (WHO) klassifikation av endokrina och neuroendokrina tumörer har nu officiellt publicerats i tryckt form. Detta efterlängtade referensverk betraktas allmänt som den globala standarden för tumördiagnostik och erbjuder en omfattande syntes av traditionell histopatologi i kombination med den senaste utvecklingen inom digital och molekylär patologi. 

Dr. Christofer Juhlin, docent och forskargruppsledare vid Institutionen för Onkologi-Patologi vid Karolinska Institutet, har medverkat som medförfattare till 13 kapitel med fokus på tumörer i sköldkörtel, bisköldkörtlar och binjurar. WHO:s klassifikationsserie används av patologer, onkologer och forskare världen över, och erbjuder diagnostiska kriterier samt utgör en hörnsten i kliniskt beslutsfattande och cancerforskning. Dr. Juhlins insatser understryker ytterligare vår forskargrupps engagemang för endokrin patologi som i sin tur förbättrar den terapeutiska precisionen inom endokrin onkologi.