Forskning vid Karolinska Institutet
I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen av den medicinska akademiska forskningen. Forskningen spänner över hela det biomedicinska fältet – från grundläggande experimentell forskning till kliniska studier i samarbete med hälso- och sjukvården. Här bedrivs banbrytande forskning inom till exempel cancer, neurovetenskap, immunologi, epidemiologi, omvårdnad och global hälsa.
Aktuellt
Tidigare smittkoppsvaccinering ger immunitet mot mpox
Personer som blev vaccinerade mot smittkoppor fram till mitten av 1970-talet har en kvarvarande och överlappande immunitet mot mpox (tidigare kallad apkoppor). Det visar forskare vid Karolinska Institutet i en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Cell Host & Microbe.
Nikotin i ny skepnad
Användningen av nya nikotinprodukter som vitt snus och e-cigaretter har ökat kraftigt bland unga i Sverige. Produkterna marknadsförs som tobaksfria, men innehåller ofta höga halter av nikotin och smaksätts på sätt som lockar nya målgrupper. Vad vet vi egentligen om riskerna? Läs ett tema från KI:s populärvetenskapliga tidning Medicinsk Vetenskap.
Vad vet vi om postcovid?
Uppåt 150 000 svenskar lever med långvariga allvarliga besvär efter att ha drabbats av covid-19, vilket gör att tillståndet kvalar in som folksjukdom. Vetenskapen saknar ännu en klar bild av sjukdomens förlopp eller orsaksmekanismer, men det finns hopp. Hör överläkaren och docenten Judith Bruchfeld berätta om det aktuella kunskapsläget.
Är ålder bara en siffra?
Din biologiska ålder kan vara 10-20 år yngre än din kronologiska ålder och säga mer om din hälsa och uppskattade livslängd. Men vilken biologisk ålder har du? Och hur kan du hålla dig biologiskt ung? Kom till nya "The Cell", mingla med forskare, lyssna på samtal om biologisk ålder – och fira att KI:s populärvetenskapliga tidning Medicinsk Vetenskap fyller 30 år.
Möt våra forskare
Inger Kull har bamsekoll på barnallergier
När Inger Kull var ny som sjuksköterska i början av 1980-talet sökte forskarna efter riskfaktorer. Idag är hon professor och vill hellre tala om friskfaktorer. Trettio års forskning på Bamsebarnen har gett svar på många frågor men inte den svåraste: Varför blir barn allergiska?
AI-forskaren Max Gordon: "AI kan göra det tråkiga"
Årets AI-svensk 2023 känner inget behov av att befinna sig i forskningens centrum. Ändå är det just där han befinner sig. Ortopeden och forskaren Max Gordon var tidig med att ta hjälp av artificiell intelligens. Nu vill alla andra veta hur man gör.
Ylva Trolle Lagerros: "Hunger är ibland allt de kan tänka"
Överflöd av onyttig mat i samhället gör att obesitasläkaren och forskaren Ylva Trolle Lagerros arbetar i viss motvind. Men de nya läkemedlen som har kommit har gjort jobbet roligare. Parallellt har hon utvecklat appar som ger patienterna stöd.
Rektor och njurspecialist med fokus på pedagogik
Annika Östman Wernerson är professor i njur- och transplantationsvetenskap, men brinner lika mycket för den pedagogiska forskningen. Den 1 mars 2023 tillträdde hon som rektor för Karolinska Institutet. I sin nya roll vill hon stärka den interna dialogen mellan ledning, studenter och medarbetare.
Forskningsteman och fördjupning
Ung på insidan
Du har uppnått 50 års ålder, men kroppen är lika fräsch som på en 40-åring – eller tvärtom. Biologiskt åldrande har en egen takt och rytm. Hur vi lever våra liv, vad vi råkar ut för och om vi får bra behandling vid sjukdom påverkar hur snabbt vi slits ut.
Utmana svajet - Nyfiken på balans
För att vi ska hålla balansen ska mycket stämma. Inneröron och ögon behöver skicka rätt signaler till hjärna och hjärnbark. Det krävs god motorik, bra känsel – särskilt i fötterna – samt en frisk hjärna. Att rubbningar kan uppstå är inte konstigt, men hur ska de botas?
Att städa eller inte städa?
Hur påverkas hälsan av hur noga vi städar? Helt klart är att det i vårdmiljön kan vara livsavgörande att hålla rent så att inte farliga bakterier sprids. Läs intervjuerna med forskarna som tar städning på rent allvar.
Med sikte på Mars – nyfiken på rymdmedicin
Efter ett halvsekel i jordnära omloppsbana är människan på väg långt ut i rymden igen. Först tillbaka till månen. Sedan Mars! För att det ska gå bra krävs mer forskning om rymdens påfrestningar på människokroppen.
Så kan vi få fler att äta klimatsmart
I en ny studie har Patricia Eustachio Colombo och hennes kollegor tagit fram förslag på kostmönster som är hälsosamma och klimatsmarta. Nu gäller det bara att få oss att använda dem.
Varför uppstår bröstcancer?
Levern – länge leve den
Rättspsykiatri – straff eller möjlighet?
Hörselnedsättning - lätt att förebygga men svårt att bota
Användbart om KI:s forskning
Core-faciliteter
Karolinska Institutet har ett brett utbud av core-faciliteter som erbjuder tjänster, utrustning och kompetens inom hela det livsvetenskapliga området.
Djurförsök på Karolinska Institutet
På KI bedrivs grundforskning för att förstå biologiska mekanismer, ta fram nya behandlingsformer och utveckla vaccin. Inom flera sjukdomsområden behövs fortfarande djurförsök för att få ny kunskap.
Doktorsavhandlingar
Varje år disputerar omkring 350 doktorander vid Karolinska Institutet. Här hittar du "spikade "doktorsavhandlingar, som blivit godkända för disputation.
Forskning vid våra institutioner
KI har 21 institutioner indelade i tre institutions- eller campusgrupper. Här hittar du korta beskrivningar av forskningen vid respektive institution och länkar vidare till deras webbsidor.
Forskarutbildning
Karolinska Institutet har ungefär 2100 aktiva doktorander som utbildar sig till forskare under handledning.
Kluriga frågor och svar
Är du nyfiken? Läs forskarnas svar på de många kluriga frågor som skickats till KI:s populärvetenskapliga tidning, Medicinsk Vetenskap.
Tidningen Medicinsk Vetenskap
I Karolinska Institutets populärvetenskapliga tidning Medicinsk Vetenskap kan du läsa om den senaste medicinska forskningen. Prenumerera nu!
Podd om KI:s forskning
Har du ont i ryggen? Då är du inte ensam. Det berättar forskaren Eva Skillgate i podden Medicinvetarna. Möt henne och andra forskare på Karolinska Institutet – och ta del av de senaste forskningsrönen inom olika områden.
Toppublikationer
Här listas aktuella vetenskapliga artiklar där våra forskare medverkat och som publicerats i ett urval av högt rankade tidskrifter.