
Forskning vid Karolinska Institutet
I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen av den medicinska akademiska forskningen. Forskningen spänner över hela det biomedicinska fältet – från grundläggande experimentell forskning till kliniska studier i samarbete med hälso- och sjukvården. Här bedrivs banbrytande forskning inom till exempel cancer, neurovetenskap, immunologi, epidemiologi, omvårdnad och global hälsa.
Aktuellt

Hörselnedsättning - lätt att förebygga men svårt att bota
En miljard unga riskerar hörselnedsättning i framtiden om de fortsätter att lyssna på allt för hög volym i sina hörlurar. För att utveckla behandlingar behöver forskarna lösa innerörats mysterier. Läs ett fördjupningstema från KI:s tidning Medicinsk Vetenskap.

Kan klimatoro användas konstruktivt?
Ungefär hälften av den svenska befolkningen känner en stark klimatoro. Det är i grunden helt normalt eftersom klimathotet är verkligt, menar forskaren Fabian Lenhard som startar en studie om klimatoro. Forskningsprojektet ska försöka kanalisera personers klimatoro till hållbar utveckling.

Vem får rättspsykiatrisk vård?
Hur går en rättspsykiatrisk bedömning till? Det vet forskaren och rättspsykiatrikern Katarina Howner. Hör henne även berätta om vad forskningen visar kring vårdtider, behandling och återfallsrisk bland de patienter som döms till vård i stället för fängelse.

Nytt center ska stärka satsning på cell-, gen-, och vävnadsterapier
Karolinska Universitetssjukhusets direktör Björn Zoëga och Karolinska Institutets rektor Annika Östman Wernerson har undertecknat ett avtal om att etablera ett nytt gemensamt centrum för avancerade cell-, gen-, och vävnadsterapier.
Möt våra forskare

Rickard Sandberg är en molekylär kodknäckare
Vilka gener som uttrycks i en viss cell vid ett givet tillfälle påverkar vilka proteiner som förekommer i den. Det påverkar i sin tur cellens karaktär. Att förstå mer om vad som styr genuttrycket i en cell har varit professor Rickard Sandbergs forskningsfokus.

Rektor och njurspecialist med fokus på pedagogik
Annika Östman Wernerson är professor i njur- och transplantationsvetenskap, men brinner lika mycket för den pedagogiska forskningen. Den 1 mars 2023 tillträdde hon som rektor för Karolinska Institutet. I sin nya roll vill hon stärka den interna dialogen mellan ledning, studenter och medarbetare.

Han vill skapa ordning i kaos
När andra flyr en plats skyndar sig Johan von Schreeb dit. Han har stor erfarenhet av att skapa ordning i kaotiska situationer – men som administratör är han rent katastrofal. Möt professorn som vill styra upp framtidens hälsokriser.

Forskaren som står på de äldres sida
Inuti är man samma människa även om kroppen åldras och minnet sviker. Professor Maria Eriksdotter hoppas bidra med kunskap om Alzheimers sjukdom. Men hon vill även bekämpa ålderismen: ”Äldres status behöver höjas”, säger hon.

Hjärtinfarkt + magsårsbakterier = sant?
Forskare ska undersöka om prognosen efter hjärtinfarkt kan förbättras genom behandling av magsårsbakterien helicobacter pylori. Studien leds av kardiologen och forskaren Robin Hofmann vid KI:s institution på Södersjukhuset.

Han tar debatten om vitaminpillren
Redan som liten ville Martin Bergö bli forskare. Det blev han. Hans största upptäckt hittills är att vitaminer kan försämra prognosen för cancerpatienter.

De förenar konst och vetenskap
En akvarellmålning, anatomiska konstverk eller ett helt hus ägnat åt kroppen. När forskare vänder sig till konsten tar sig vetenskapen nya uttryck.
Forskningsteman och fördjupning

Så påverkar skärmvanor barns hälsa
Skärmtid förknippas ofta med ohälsa hos unga, men det är mer komplicerat än så, menar forskare. Vi påverkas, men olika och inte bara negativt. Vad vi gör på mobilen och vad vi gör när vi inte använder den, spelar också roll för vårt mående.

Högre risk för demens hos allsvenska fotbollsspelare
Män som spelade fotboll i allsvenskan fram till mitten av 1900-talet hade en högre risk för demens än män från den övriga befolkningen, enligt en ny studie av forskare vid Karolinska Institutet. Resultaten har publicerats i tidskriften The Lancet Public Health.

Så översätts hälsa till kronor och ören

Så kan vardagsprylar övervaka din hälsa
Smarta telefoner och annan bärbar elektronik har på ett par decennier förändrat våra vanor och vårt samhälle – men inom medicinen har utvecklingen bara börjat. Vardagsprylar som övervakar vår hälsa öppnar för nya sätt att upptäcka, förebygga och behandla sjukdom – men väcker också frågor.

Så får falska vaccinrykten fäste
I dag sprids rykten snabbare än någonsin tack vare sociala medier och det är lätt att dras med. En del är också till naturen mer sårbara för konspirationsteorier. Men skeptikers oro bör inte avvisas utan bemötas, menar forskarna. Läs en artikel från vår populärvetenskapliga tidning Medicinsk Vetenskap.

Sepsis – det dolda hotet

Proteinerna som fixar (nästan) allt

Jämlik hälsa

Matallergi
Användbart om KI:s forskning

Core-faciliteter
Karolinska Institutet har ett brett utbud av core-faciliteter som erbjuder tjänster, utrustning och kompetens inom hela det livsvetenskapliga området.

Djurförsök på Karolinska Institutet
På KI bedrivs grundforskning för att förstå biologiska mekanismer, ta fram nya behandlingsformer och utveckla vaccin. Inom flera sjukdomsområden behövs fortfarande djurförsök för att få ny kunskap.

Doktorsavhandlingar
Varje år disputerar omkring 350 doktorander vid Karolinska Institutet. Här hittar du "spikade "doktorsavhandlingar, som blivit godkända för disputation.

Forskning vid våra institutioner
KI har 22 institutioner indelade i tre institutions- eller campusgrupper. Här hittar du korta beskrivningar av forskningen vid respektive institution och länkar vidare till deras webbsidor.

Forskarutbildning
Karolinska Institutet har ungefär 2100 aktiva doktorander som utbildar sig till forskare under handledning.

Forskningspersoner sökes
Genom att delta som forsknings/försöksperson kan du hjälpa till att driva forskningen framåt och bidra till nya och mer effektiva behandlingar.

KI i siffror
Här hittar du KI:s nyckeltal för de senaste åren. Visste du till exempel att mer än hälften av KI:s forskning betalas med anslag från externa finansiärer.

Kluriga frågor och svar
Är du nyfiken? Läs forskarnas svar på de många kluriga frågor som skickats till KI:s populärvetenskapliga tidning, Medicinsk Vetenskap.

Tidningen Medicinsk Vetenskap
I Karolinska Institutets populärvetenskapliga tidning Medicinsk Vetenskap kan du läsa om den senaste medicinska forskningen. Prenumerera nu!

Podd om KI:s forskning
Luktar du friskt? Den frågan och många andra besvaras i KI:s podcast Medicinvetarna. Forskaren Johan Lundström var först ut med att bli intervjuad.

Toppublikationer
Här listas aktuella vetenskapliga artiklar där våra forskare medverkat och som publicerats i ett urval av högt rankade tidskrifter.