Translationell forskning i reumatoid artrit
Reumatoid Artrit (RA) är en kronisk autoimmun sjukdom som orsakar inflammation med skador på led och benstrukturer. I Sverige utvecklar 0.7 % av befolkningen RA vilket medför stort lidande i form av smärta, nedsatt rörlighet och genomsnittlig förkortad livslängd. Trots senaste tidens forsknings framgångar krävs oftast livslång immundämpande behandling med risk för biverkningar och otillräcklig effekt. Det finns därför fortsatt behov av nya effektivare terapier och allra särskilt behandlingar som kan förebygga sjukdomsutvecklingen i en mycket tidig fas.
Majoriteten av RA patienterna har autoantikroppar som binder till modifierade proteiner vid sjukdomsdiagnos. Autoantikroppar kan dock detekteras i blodet flera år innan sjukdomen bryter ut och vi har visat att dessa autoantikroppar kan utlösa smärta och skador i led och ben. Vi har också identifierat olika celltyper i leder och benvävnad som är känsliga för dessa autoantikroppar och, tillsammans med autoantikropparna, troligtvis deltar i sjukdomsutvecklingen. Baserat på dessa forskningsresultat utvecklar vi avancerade nya experimentella modeller för de tidiga faserna i sjukdomsutveckling för att kunna studera molekylära mekanismer som leder till RA och för att pröva nya behandlingsstrategier som kan bromsa och förebygga sjukdomen. Desutom studerar vi sjukdomsmarkörer hos en grupp av individer med autoantikroppar och ledbesvär som är i risk att utveckla RA för att bidra till tidigare diagnos och förebyggande behandlingsstrategier.
Foto: Lena Israelsson. Från vänster: Marcelo Afonso, Heidi Wähämaa, Bence Réthi, Marianne Engström, Alexandra Circiumaru and Aase Hensvold.