Fokus på forskning
Östrogen och Alzheimers sjukdom
Östrogen är nervskyddande och utövar sina funktioner genom östrogenreceptorer. Lägre halter av östrogen efter klimakteriet har föreslagits som en riskfaktor för Alzheimers sjukdom (AD) och som en bidragande faktor till de könsskillnader som finns i denna sjukdom. Vi studerar nervskyddande rollen av en specifik östrogenreceptor, östrogenreceptor beta (ERb). För detta använder vi selektiva och kliniskt relevanta östrogenreceptor-ligander i kombination med ERb knockout i modeller av AD. Vi undersöker också effekten av systemisk könshormondepletion och hormonbehandling vid klimakteriet på hjärnans energihomeostas, risken för AD senare i livet och modulering av AD-patologi. För detta integrerar vi experimentella modeller (inklusive hjärnorganoidmodeller) med humana epidemiologiska data. Härigenom hoppas vi kunna bidra med kunskap till varför fler kvinnor än män drabbas av AD.
Könsbekräftande hormonbehandling och den åldrande hjärnan
Förändringar i hormonbalansen i tidig vuxenålder kan vara en riskfaktor för flera sjukdomar. Idag saknas kunskap här nästan helt. Vi undersöker om könsbekräftande hormonbehandling kan modulera risken för Alzheimers sjukdom (AD). För detta använder vi en integrativ metod som kombinerar experimentella data och unika kohortdata från människor. Att förstå om det finns hälsorisker med könsbekräftande hormonbehandling och vilka möjliga tidiga förebyggande åtgärder som kan implementeras är avgörande för ett hälsosamt åldrande hos dessa individer och kan minska stigmatiseringen.
Interaktionen mellan endokrin stress och miljön på mental ohälsa
Mentala hälsoproblem är ett växande problem i samhället. För att bemöta denna utmaning måste dagens symptombaserade behandlingar kompletteras med individ- och könsspecifika angreppssätt som bygger på biologiska kriterier. Vi är en del av EU-projektet Re-MEND där vi strävar efter att identifiera risk- och motstånds-faktorer för ångest och depression över endokrinkänsliga livsstadier; tidig utveckling, pubertet, graviditet och postpartum, samt övergången till äldre ålder. Projektet kombinerar genetisk, epigenetisk, transkriptomisk, proteomisk, metabolomisk och lipidomisk profilering med information om miljö och hälsoutfall och använder artificiell intelligens för att identifiera risk- och motstånds-faktorer över de endokrint känsliga livsstadierna.