ENGAGE- vardagsaktivitet för hälsa och förändring – Patomella forskargrupp

Vår forskning fokuserar på att främja hälsa, inklusion och social rättvisa på person, grupp och samhällsnivå. Vi vill bidra med kunskap om vardagsaktiviteter som medel och mål för att utveckla och utvärdera insatser och interventioner. Forskningen skapar förutsättningar som bidrar till en mer jämlik hälsa.

Vår forskning 

  • Har fokus på vardagsaktiviteter som mål och medel för att främja hälsa på individ, grupp och samhällsnivå. 
  • Beaktar att de aktiviteter en person gör i sin vardag kan ta olika uttryck beroende på personens situation och förutsättningar att engagera sig i en aktivitet olika arenor (till exempel arbete, skola, fritid), vilket också har implikationer för hälsa.
  • Har målet att bidra med kunskap om vardagsaktiviteter som grund för att utveckla och utvärdera insatser och interventioner av stor betydelse för samhället.
  • Har målet att främja förutsättningar för jämlikt deltagande i vardagliga och hälsofrämjande aktiviteter för god hälsa.

Vår forskning karaktäriseras av  

  • Interventioner som utvecklats genom inkludering av och samarbete med personer och grupper som befinner sig i risk för fysisk eller psykisk ohälsa, inklusive att de befinner sig i områden med låg socioekonomisk status.
  • Interprofessionell samverkan kring gemensamma och samhällsrelevanta forskningsutmaningar.  
  • Innovativa kombinationer av metoder som inkluderar deltagande metoder.
  • Interventioner som utvecklats för att främja samverkan mellan relevanta samhällsaktörer (till exempel inom Hälso- och sjukvård, Försäkringskassan, kommuner, skola, arbetsplatser, patientorganisationer).

Publikationer

Utvalda publikationer

Alla gruppmedlemmars publikationer

Finansiering

Forskningsbidrag

Medarbetare och kontakt

Gruppledare

Alla medarbetare i gruppen

Besöksadress

Karolinska Institutet, Neurobiology, care science and society, Division of Occupational Therapy, Alfred Noblels Alle 23, Huddinge, 14183, Sweden

Team Prevention

Aktivare vardag (Make My Day)- vardagsaktiviteter för prevention av stroke

Den vanligaste orsaken till dödsfall i världen är hjärt- och kärlsjukdomar, stroke inräknat, detta trots att de flesta riskfaktorer för stroke är påverkbara och nära knutna till våra levnadsvanor. En stor utmaning ligger i att implementera och bibehålla hälsopromoverande levnadsvanor och där kan aktiviteter i vardagen spela en stor betydelse. Deltagande i engagerande vardagsaktiviteter (EVA), dvs regelbundna hälsopromoverande och meningsfulla aktiviteter, kan bidra till att etablera en hållbar och hälsosam livsstil. Primärvården har uppdraget att erbjuda och utföra preventiva åtgärder, men det finns ett stort behov av systematiska, person-centrerade och effektiva preventionsstrategier för att adressera riskfaktorer för stroke. Projektet Make My Day bedrivs i nära samarbete med primärvården.

Forskningsprojektet adresserar en av vår tids största folkhälsoutmaningar – arbetet med att minska riskfaktorer för stroke samt hjärt- och kärlsjukdomar – och belyser samtidigt den komplexa utmaningen i att integrera hälsofrämjande levnadsvanor i det dagliga livet. Interventionen Make My Day utgår från deltagarnas behov av och engagemang i hälsofrämjande vardagsaktiviteter, och stöds av en e-hälsoinnovation i form av en mobilapplikation. Deltagarna har en hög risk för stroke med modifierbara riskfaktorer, såsom fysisk inaktivitet och ohälsosamma matvanor. Genom personcentrerade mål arbetar deltagarna med att förändra levnadsvanor de identifierat som viktiga och som bidrar till deras strokerisk. Fokus ligger på delaktighet i engagerande vardagsaktiviteter (EVA) som främjar nya vanor, förbättrar hälsa och minskar risk för stroke.

Inom projektet har en flertalet förstudier samt en fullskalig randomiserad studie genomförts för att utvärdera effekten av Make My Day-interventionen för att sänka deltagarnas höga risk för stroke genom deltagande i hälsofrämjande och engagerande vardagsaktiviteter. Resultaten visar att interventionen inte bara sänker den omedelbara risken för stroke, utan även har en positiv inverkan på deltagarnas långsiktiga riskprofil. Studien är färdigställd och inväntar publicering. Tidigare pilotstudie visar på positiva resultat. För närvarande pågår en processevaluering av interventionens genomförande, med fokus på att identifiera faktorer som underlättar respektive hindrar en framtida implementering inom primärvården.

Just nu rekryterar vi till en studie som adresserar den personer som bör i områden med låg socioekonomisk status, dvs områden som identifierat med hög strokeincidens. Vi vill adaptera och justera programmet Make My Day så att det är relevant för alla grupper med hög risk för stroke. I projektet fokuserar vi på jämlik hälsa och samverkan med olika aktörer i civilsamhället. 

Aktivare Vardag - Återgång i arbete och närståendestöd som viktiga delar för att förebygga stroke efter en TIA 

Forskningsprojektet undersöker hur personer som drabbats av TIA (Transitorisk Ischemisk Attack) återgår till sitt arbete samt vilket stöd som kan behövas från närstående. Syftet är att vidareutveckla och integrera dessa aspekter i strokepreventionsprogrammet Aktivare Vardag.

Projektledare

Profile image

Ann-Helen Patomella

Lektor/Arbetsterapeut

Medarbetare

Profile image

Eric Asaba

Lektor/Arbetsterapeut

Doktorander

Nyckelord:
Arbetsterapi Arbetsterapi Epidemiologi Folkhälsovetenskap, global hälsa och socialmedicin Gångsvårigheter Neurologi Primärprevention Primärvård Rehabiliteringsforskning Rehabiliteringsmedicin Återgång till arbete Visa alla
Innehållsgranskare:
2025-06-16