ENGAGE- vardagsaktivitet för hälsa och förändring – Patomella forskargrupp

Vår forskning fokuserar på att främja hälsa, inklusion och social rättvisa på person, grupp och samhällsnivå. Vi vill bidra med kunskap om vardagsaktiviteter som medel och mål för att utveckla och utvärdera insatser och interventioner. Forskningen skapar förutsättningar som bidrar till en mer jämlik hälsa.

Vår forskning 

  • Har fokus på vardagsaktiviteter som mål och medel för att främja hälsa på individ, grupp och samhällsnivå.  
  • Beaktar att de aktiviteter en person gör i sin vardag kan ta olika uttryck beroende på personens situation och förutsättningar att engagera sig i en aktivitet olika arenor (till exempel arbete, skola, fritid), vilket också har implikationer för hälsa. 
  • Har målet att bidra med kunskap om vardagsaktiviteter som grund för att utveckla och utvärdera insatser och interventioner av stor betydelse för samhället. 
  • Har målet att främja förutsättningar för jämlikt deltagande i vardagliga och hälsofrämjande aktiviteter för god hälsa.

Vår forskning karaktäriseras av  

  • Interventioner som utvecklats genom inkludering av och samarbete med personer och grupper som befinner sig i risk för fysisk eller psykisk ohälsa, inklusive att de befinner sig i områden med låg socioekonomisk status.
  • Interprofessionell samverkan kring gemensamma och samhällsrelevanta forskningsutmaningar.   
  • Innovativa kombinationer av metoder som inkluderar deltagande metoder.
  • Interventioner som utvecklats för att främja samverkan mellan relevanta samhällsaktörer (till exempel inom Hälso- och sjukvård, Försäkringskassan, kommuner, skola, arbetsplatser, patientorganisationer).

Publikationer

Utvalda publikationer

Alla gruppmedlemmars publikationer

Medarbetare och kontakt

Gruppledare

Alla medarbetare i gruppen

Andra personer med koppling till gruppen

  • Jakobsson, Elin

Besöksadress

Karolinska Institutet, Neurobiology, care science and society, Division of Occupational Therapy, Alfred Noblels Alle 23, Huddinge, 14183, Sweden

Nyckelord:
Arbetsterapi Arbetsterapi Folkhälsovetenskap, global hälsa, socialmedicin och epidemiologi Gångsvårigheter Neurologi Primärprevention Primärvård Rehabiliteringsforskning Rehabiliteringsmedicin Återgång till arbete Visa alla
AP
Innehållsgranskare:
2024-12-16