CoNFIND kognition och fatigue – Marika Möllers forskargrupp

CoNFIND (Cognition, Neuropsychology, and Fatigue in Neurological Disorders)

Confind

Forskargrupp - kognition och fatigue

Vår forskning innefattar både utredning och rehabilitering av medicinska och neurologiska tillstånd. Det gemensamma spåret är att forskningen innefattar olika aspekter på kognition såsom kognitiv fatigue, språk, tidshantering, kommunikation samt prediktion av långtidsutfall efter förvärvad hjärnskada.

Forskningsprojekt

Postinfektiösa tillstånd och andra medicinska tillstånd 

PI Marika Möller och professor Kristian Borg

Undersöker kognitiva funktioner och fatigue hos patienter med resttillstånd efter covid-19 infektion. I studien inkluderas även funktionell MRI, blodbiomarkörer, synundersökningar och ögonbottenröntgen.

Postdoc: Jonas Stenberg

Doktorander: Stina Hedström och Sonia Miri Hedberg

eRehabCog 

PI Aniko Bartfai      

Studien undersöker feasability och effekt en digital psykoedukativ rehabiliteringsinsatser för patienter med kognitiva svårigheter pga. neurologiska tillstånd och post-covid.  

Doktorand: Mikael Gewers


Kognition och fatigue vid långvarig smärta

PI Marika Möller 


Studien är ett multicenterprojekt med Umeå Universitet där patienter med kronisk smärta genomgår neuropsykologisk utredning, funktionell magnetkameraundersökning och utredning av blodbiomarkörer.


Träning av exekutiva funktioner med Goal Management Training (GMT)

PI Gabriela Markovic

Studien är ett multicenterprojekt där effekt och användarvänlighet av metoden GMT vid rehabilitering av exekutiva dysfunktioner undersöks utifrån intensitetsgrad, diagnos (hjärnskada, smärta), och administreringsform (grupp, individuellt, digitaliserad). Projektet omfattar även utvärdering av implementeringsprocessen vid komplexa kognitiva interventioner såsom GMT.

Doktorand: Sofia Ryytty Stålnacke (Luleå Tekniska Universitet)


Tidshantering vid demens/förvärvad hjärnskada 

PI Ann-Christine Persson

Studier ingår ett internationellt projekt mellan Sverige, Japan och Indien, med fokus på bedömning av tidshantering och tidsuppfattning samt utvärdering av tidshjälpmedel för personer med demenssjukdom. Nationellt kommer studien i nästa steg att riktas mot personer med förvärvade hjärnskador i form av utveckling och validering av bedömningsinstrument som rör tidsuppfattning och tidshantering i vardagen, samt utveckling och utvärdering av tidsrelaterade interventioner.

 

Betydelse av Kognitiv reserv för långtidsutfall efter hjärnskada

PI Marika Möller 


Doktorandprojektet syftar till att undersöka hur den kognitiva reserven påverkar utgången efter förvärvade hjärnskada i förhållande till symptom, välmående, delaktighet i samhället och sjukskrivningar.

Doktorand: Natascha Ekdahl 


ReverseStroke 

EU projekt, PI Gabriela Markovic

Ett större projekt med europeiskt samarbete där en medicinteknisk digital lösning implementeras för att få tillbaka rörlighet i arm och hand efter subkortikal stroke. Projektet på vår klinik sker i samarbete med COMPARES (PI Susanne Palmcrantz) och syftar till att identifiera motoriska, sensoriska, kognitiva och psykologiska variabler prognostiska för motorisk återhämtning av arm och hand efter stroke. 

Synfunktionspåverkan vid hjärnskada, post-infektion och andra tillstånd med direkt eller indirekt påverkan på hjärnan


Undersöker funktioner och behandlingsmöjligheter vid ögonmotoriska och synperceptuella problem.

Hjärnavbildning

I flera av de projekt som involverar kognition och inte minst fatigue och dess koppling till neuronala korrelat sker detta i tätt samarbete med Love Engström Nordin, PhD anknuten till Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle och verksam sjukhusfysiker på Karolinska sjukhuset.
 

Publikationer

Alla gruppmedlemmars publikationer

Medarbetare och kontakt

Gruppledare

Alla medarbetare i gruppen

Nyckelord:
Beteende och beteendemekanismer Beteendevetenskapliga discipliner och aktiviteter Kognition Nervsystem Neuropsykologi Neurovetenskaper Neurovetenskaper Rehabiliteringsmedicin Trötthet Visa alla
Innehållsgranskare:
Malin Wirf
2025-07-02