Institutionen för medicin, Solna
Institutionen för medicin, Solna är en av de största institutionerna vid Karolinska Institutet. Verksamheten består av grundutbildning för blivande läkare och biomedicinare, forskarutbildning och forskning, med de tre profilområdena allergi, kardiovaskulär medicin och inflammatoriska sjukdomar.
Forskargrupper
Forskargrupper
Forskargruppsledarna på Institutionen för medicin, Solna
Forskning
Forskning
Institutionen bedriver forskning inom ett stort antal områden. Forskargrupperna är belägna på Karolinska Universitetssjukhuset i Solnas område och är nära knutna till respektive klinik, samt till Centrum för Molekylärmedicin (CMM).
Avdelningar
Avdelningar
Institutionen för Medicin, Solna, består av 43 forskargrupper vid 12 avdelningar som representerar breda medicinska områden.
Utbildning
Utbildning
Institutionen bedriver utbildning både på grundnivå och forskarnivå
Centrum
Centrum för genusmedicin
Centrum för genusmedicin
Köns- och genusskillnader existerar från cellnivå till samhällsnivå. Varje cell har ett kön. Förekomst,orsak, riskfaktorer, symtompresentation, diagnostik, behandling, behandlingssvar och prognos skiljer sig mellan män och kvinnor vid ett stort antal sjukdomar.
Centrum för Läkemedelsepidemiologi
Centrum för Läkemedelsepidemiologi
Centrum för Läkemedelsepidemiologi (CPE) etablerades 2005 med syftet att skapa ett centrum för högkvalitativ forskning inom läkemedelsepidemiologi. Vi har sedan start mött ett allt större behov, både från nationellt och internationellt håll, av information och kunskap inom till exempel läkemedelssäkerhet, läkemedelsanvändande och läkemedelseffekter. Läs mer om CPE.
Centrum för hjärtstoppsforskning
Centrum för hjärtstoppsforskning
Utgångspunkten för centret är att med kliniska och patientnära metoder öka överlevnaden vid hjärtstopp utanför sjukhus genom att etablera nya behandlingsmetoder, samt att på plats bistå den drabbade redan i bostaden, på arbetsplatsen, på offentliga platser eller i ambulans. Det sker genom både nya metoder och spetskompetens.
Lyssna på Medicinvetarna #35 i avsnittet Vem är tröttast?
Katja Wyss, forskarstuderande vid institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet, svarar i podcasten på lyssnarfrågan om varför man inte får lämna blod om man haft malaria.