Ledarskap i sjukvård och akademi – Mia von Knorrings grupp

Vi bedriver forskning och undervisning samt skräddarsyr utbildningar inom områdena ledarskap och organisering. Forskargruppen är tvärvetenskaplig och samlar kompetenser från beteendevetenskap, humaniora, ingenjörsvetenskap, samhällsvetenskap och omvårdnad. Vi fokuserar särskilt på följande områden: grupper och team, kollektivt och delat ledarskap, arbete och arbetsmiljö, professionella roller, lärande om ledarskap, medarbetarskap, klimatarbete, och mekanismer för framgångsrik sjukvård.

Tjej som skriver Ledarskap på tavla

Vår forskning och undervisning

Vi bedriver forskning och undervisning inom ledarskap och organisering i sjukvård och akademi. Fokus är på: grupper och team, delat ledarskap, arbete och arbetsmiljö, professionella roller, lärande, klimatledarskap och klimatarbete, samt mekanismer för framgångsrik sjukvård.  

Inom forskargruppen utmanar vi traditionella synsätt kring ledarskap som fokuserar på specifika individer och undersöker både hur ledarskap fördelas mellan olika formella roller i en organisation och hur ledarskap kan förstås som en process som involverar både människor och olika materiella ting. Att leda andra blir utifrån detta synsätt att ’leda ledarskap’. 

Forskargruppen är tvärvetenskaplig och samlar kompetenser från beteendevetenskap, humaniora, ingenjörsvetenskap, samhällsvetenskap och omvårdnad. Våra pågående projekt sker i nära samarbete med praktiken.

Forskningsområden

Hälso- och sjukvården står för betydande utsläpp av växthusgaser som bidrar till klimatförändringar. I gruppen bedrivs forskning om hur sektorns utsläpp och negativa miljöpåverkan kan minskas. Fokus ligger på ledarskap och organisering, och att underlätta för chefer och medarbetare att driva klimatinsatser på en arbetsplats där klimatarbete inte är huvuduppgiften.   

Projektledare och kontaktpersoner: Linda Sturesson Stabel och Pamela Mazzocato

Finansiär: Familjen Kamprads stiftelse

 För att förstå ledarskapets natur och roll i framgångsrik hälso- och sjukvård undersöker vi ledarskapets ”görande” mitt i det dagliga arbetet. Vi går bortom den traditionella heroiska synen på ledarskap och använder distribuerad ledarskapsteori för att bidra med kunskap om hur kollektivt och distribuerat ledarskap manifesteras och kanaliseras (dvs. leds) i hälso- och sjukvårdsorganisationer. 

Projektledare och kontaktperson: Mia von Knorring 

Finansiärer: Vinnova, Familjen Kamprads stiftelse, Strategiskt forskningsområde Vård (SFO-V) 

Inom forskargruppen bedrivs forskning om delat ledarskap i hälso- och sjukvården, både det informella som sker mellan medarbetare och det formella som sker mellan ledare som chefer eller medicinskt ledningsansvariga läkare. På temat leda tillsammans skräddarsyr vi även utbildningar för de chefer och ledare som ska leda en verksamhet tillsammans.  

Projektledare och kontaktperson: Mia von Knorring 

Flertalet projekt rör hälsoprofessioners lärande under grundutbildningen och yrkesverksamma klinikers (arbetsplats)lärande.  

Pågående doktorandprojekt: To nurse the learning of leadership education – an exploratory study of nursing students and registered nurses’ perception of leadership education and ability to lead in professional practice.  

Doktorand och kontaktperson lärande under grundutbildning: Ulrika Shüldt Håård   

Kontaktperson lärande i arbetslivet: Linda Sturesson Stabel 

Forskargruppen undersöker och har kompetens om arbetets utförande och arbetsmiljö i olika kontexter. Att arbeta i skärningspunkten mellan hälsovård och detaljhandel är ett område där forskning bedrivs, vilket undersökts utifrån öppenvårdsapotek och farmaceuters arbete där. Ett sätt definiera en kontext är utifrån teorier om institutionella logiker, vilket används i undersökningen. Vi har särskilt kompetens om medarbetarskap, arbetets utförande, intressekonflikter i arbetet, digitaliseringens påverkan på arbete och arbetsmiljö samt distansarbete. 

Pågående doktorandprojekt: The work as healthcare providers and retail employees in community pharmacies in Sweden.  

Doktorand och kontaktperson medarbetarskap på apotek: Kenneth Hagsten  

Kontaktperson arbetets utförande och arbetsmiljö: Kristina Palm 

Forskargruppen bedriver forskning som rör professioner inom organisationer som hälso- och sjukvården, men också inom andra branscher såsom apotek och byggindustrin. Det finns ett särskilt intresse för identitetsskapande och om potentiella konflikter mellan profession och organisation. 

Projektet ”Det är för många administratörer och dom förstår ingenting” är en studie av spänningar och motsättningar mellan 'administrationen' (de som arbetar med administrativa uppgifter, ledarskap och organisationsutveckling) och vårdnära personal i hälso- och sjukvården.  

Forskningen kommer tydliggöra hur de båda grupperna skapar spänningar och vilka konsekvenser dessa spänningar får. På lång sikt kommer forskningen att bidra till att vården kan organiseras på ett ändamålsenligt sätt, där olika kompetenser tas till vara.  

Projektledare och kontaktperson: Ingrid Svensson 

 

 

För att öka förståelsen för den moderna vårdmiljön som arbetsplats undersöker vi på olika sätt hur organisationsutveckling som verktyg kan användas för att skapa en attraktiv arbetsplats där kompetens tas tillvara för att tillgodose en säker och högkvalitativ vård till patienterna. 

I ett nyligen avslutat EU-finansierat projekt, Magnet4Europe, följde vi implementeringen av Magnetsjukhus-modellen på 65 akutsjukhus i sex länder där syftet var att förbättra arbetsmiljön för vårdpersonal för att öka kvarstannande och minska arbetsrelaterad ohälsa. 

I nya projekt bygger vi vidare på kunskapen från Magnet4Europe och använder ett sociotekniskt systemperspektiv för att följa hur svenska sjukhus arbetar för en hållbar bemanning, bland annat genom att använda magnetmodellens principer för att öka kvarstannande, rekrytering och förbättra bemanning bland vårdpersonal. 

Kontaktperson: Lisa Smeds Alenius 

Digitalisering är en viktig del i dagens arbetsliv. Digitala verktyg och system införs ofta för att effektivisera arbete vilket exempelvis påverkar arbetsmiljön och hur arbete leds och organiseras. I forskargruppen finns kompetens särskilt om hur digitalisering påverkar gränsen mellan arbete och övrigt liv, distansarbete, den sociala arbetsmiljön samt möten i vården (patient/läkare). 

Kontaktperson: Kristina Palm 

Forskargruppen har en lång historia av interventionsforskning inom området grupp, team och ledarskapsutveckling. Backstagegrupper är en utvecklingsmodell för att stärka ledargrupper, men har också använts för att stärka läkare i sin profession. Därtill har gruppen erfarenhet av att utvärdera olika ledarutvecklingsprogram. 

Kontaktperson: Mia von Knorring 

Metoder och teorier 

För att öka förståelsen för hur organisationer organiseras, leds och upplevs använder vi oss av både kvalitativa metoder med etnografiska inslag, som observationer, intervjuer och fokusgrupper samt kvantitativa strategier genom enkäter och användning av registerdata. Genom att mixa metoder från olika datakällor kan vi få fram fler aspekter och fördjupad kunskap. 

Våra teorier varierar också beroende på frågeställning. Det finns god kunskap kring teorier om organisationspraktiker (engelskans practice), diskurs, socioteknisk systemteori och synsätt där man ser organisatoriska processer som ständigt pågående. 

Våra utbildningar

Våra utbildningar är tätt forskningsanknutna och vi utbildar både studenter, forskare och praktiker i ledarskap och organisation. Både på grund- och avancerad nivå samt som uppdragsutbildning. Vi har stor erfarenhet av olika pedagogiska metoder och former. Vi skräddarsyr också uppdragsutbildningar i samarbete med hälso- och sjukvården. 

Utbildningar som forskargruppen har huvudansvar för:

Publikationer

Alla gruppmedlemmars publikationer

Medarbetare och kontakt

Gruppledare

Alla medarbetare i gruppen

Besöksadress

Karolinska Institutet, Learning, Informatics, Management and Ethics (LIME), Tomtebodavägen 18A, Stockholm, Sweden

Nyckelord:
Arbetshälsa Arbetsmedicin och miljömedicin Epidemiologi Folkhälsovetenskap, global hälsa och socialmedicin Hälso- och sjukvårdsekonomi och organisationer Hälso- och sjukvårdsorganisation, hälsopolitik och hälsoekonomi Ledarskap Omvårdnad Visa alla
Innehållsgranskare:
2025-02-14