Ledarskap och klimatarbete i hälso- och sjukvården för att minska utsläpp

”Vi gör många insatser för klimatet här på sjukhuset, men vi kan göra mer.”

Vår forskning handlar om hur utsläppen från hälso- och sjukvården kan minskas. I forskningen samarbetar vi med chefer och medarbetare på sjukhus för att ta fram lösningar och stöd för klimatarbete.

Vi bedriver forskningen för att vi vill  

  • underlätta för chefer och medarbetare på sjukhus att minska utsläppen från sina organisationer.  
  • bidra till minskade utsläpp för att främja din och andras hälsa och liv.   

Hur? 

Vi bedriver aktionsforskning och använder oss även av tjänstedesignprocessen. Det innebär att vi utgår från problem i praktiken, undersöker behov, utvecklar befintliga eller nya insatser samt testar och utvärderar insatserna för vidare spridning. Vi samarbetar med sjukhus, chefer och anställda genom hela forskningsprocessen. 

Fokus ligger på hur sjukhus, dess chefer och medarbetare arbetar och leder för att minska utsläppen, vilket inkluderar svårigheter och drivkrafter.  

Vi har genomfört över 35 intervjuer, observerat möten, analyserat och utvecklat insikter. Insikterna har varit utgångspunkt för workshops med chefer och medarbetare för att ta fram idéer till lösningar och stöd för dem i deras klimatarbete. 

Under en av workshopparna med sjukhuschefer och -medarbetare genererades 69 idéer som de prioriterade ner till åtta.  

Workshop
Workshop. Foto: Linda Sturesson Stabel

Vi arbetar vidare med flera idéer från workshoppen och utvecklar prototyper. Utvecklingen sker iterativt och i samskapande med cheferna och medarbetarna. Vi vill dock inte uppfinna hjulet på nytt. Istället vill vi återanvända det som redan fungerar, men integrera klimatperspektiv och få hjulet att rulla fortare.  

En av idéerna vi jobbar med handlar om att visualisera data för att det ska bli möjligt för chefer att medarbetare att följa effekterna av sjukhusets klimatinsatser över tid. Visualiseringen baseras på inköp av produkter och kostnader i pengar, utsläpp, för hälsa och livslängd. Vi har sett att det finns liknande behov hos andra sjukhus och påbörjar därför samarbete med fler som också är inne på samma spår.  

Forskningsteamet

Profile image

Henna Hasson

Adjungerad Professor
Profile image

Hälso- och sjukvårdens utsläpp i siffror 

  • ca 5 % av de globala växthusgasutsläppen kommer från hälso- och sjukvården.1 
  • 21 % av den offentliga sektorns konsumtionsbaserade utsläpp i Sverige kommer från hälso- och sjukvården.2  
  • 64 500 ton avfall genererades från sjukhusverksamheten i Sverige år 2023, varav 29,1 % återvanns.3

 

Källor:
1 Romanello M, Di Napoli C, Drummond P, Green C, Kennard H, Lampard P, et al. The 2022 report of the Lancet Countdown on health and climate change: health at the mercy of fossil fuels. Vol. 400, The Lancet. Elsevier B.V.; 2022. p. 1619–54.
2 Axelsson K, Bell L, Gewecke H. Att se hela bilden – Del 2. Klimatpåverkan från den offentliga sektorns konsumtion: Livsmedel och transporter. SEI working paper. Stockholm: Stockholm Environment Institute; 2018.
3 Sveriges Kommuner och Regioner. Miljöarbetet i regionerna. Öppna jämförelser 2024. Stockholm: Sveriges Kommuner och Regioner; 2024.

I Sverige innebär klimatförändringarna olika risker som hotar vår hälsa

Sannolikt scenario är till exempel ökning av:  

  • TBE och borrelia eftersom fästingsäsongen blir längre 
  • belastning på hjärta och cirkulation på grund av värme och luftföroreningar 
  • hjärt-kärlsjukdomar som följd av luftföroreningar  
  • pollenallergi och astma på grund av förlängd pollensäsong 
  • mag- och tarminfektioner på grund av förändrade vattentemperaturer och -flöden 

 

Källa: 
Folkhälsomyndigheten. Hälsokonsekvenser av klimatförändring i Sverige. En risk- och sårbarhetsanalys. Stockholm: Folkhälsomyndigheten; 2024