Glaukom (grön starr) är den vanligaste orsaken till irreversibel blindhet. Sjukdomen påverkar cirka 80 millioner världen över (cirka 100-200.000 i Sverige) och vad som orsakar glaukom är inte helt känt. Den enda bevisat verksamma behandlingen är att sänka ögontrycket men trots detta fortsätter många patienter att försämras. För mer information se Engleska sidan.
Mitokondrier
Vi använder en mängd nya reportermöss, mitokondriella markörer och levande/vitala färgämnen för att avbilda och analysera mitokondrier med ultrahög upplösning i friska, sjuka och behandlade tillstånd.
Neuronal Metabolism
Vi använder riktade analyser, riktad och anrikad massa. spec. protokoll och högupplöst icke-riktad metabolomik för att identifiera nya sjukdomsvägar och kandidatbiomarkörer i glaukom.
Genterapier
Viral genterapi har varit framgångsrik vid en handfull sällsynta, monogena oftalmologiska sjukdomar. Vi utökar detta arbete för att utveckla genterapier som riktar sig mot vanliga neurodegenerativa vägar.
Neuroinflammation
Neuroinflammation i näthinnan och synnerven kan vara en kritisk patogen händelse vid tidig glaukom. Vår forskning utforskar mikrogliaaktivering i hela synsystemet vid glaukom.
Pete Williams är en av få i Sverige som forskar på glaukom eller grön starr som det också kallas. Målet är en effektivare behandling. Ett läkemedel som kan förhindra den nedbrytande processen i ögats nervceller.
Pete Williams, forskargruppsledare och lektor vid Karolinska Institutet och S:t Eriks Ögonsjukhus, har beviljats 600 000 kronor i anslag från stiftelsen Promobilia för sitt projekt med titeln Dubbel inriktning av neuroprotektion och neuroregeneration i synnerven. Projektet kommer att pågå i två år.
På den engelska sidan kan ni läsa mer om aktuell och pågående forskning och mer om Pete William´s forskargrupp.