Institutionen för klinisk neurovetenskap
Vid Institutionen för klinisk neurovetenskap (CNS) forskar och undervisar vi om hjärnans funktion - från molekylärnivå till samhällsnivå. Vi är organiserade i sex avdelningar och undervisar blivande arbetsterapeuter, läkare, optiker, ortoptister, psykologer och psykoterapeuter samt driver forskningsinfrastrukturer för Imaging.
Aktuellt på institutionen
Stort anslag till forskning om den obotliga sjukdomen glaukom
Tre forskare vid S:t Eriks Ögonsjukhus och Karolinska Institutet, får totalt 1, 5 miljoner kronor i anslag från Stiftelsen Kronprinsessan Margaretas Arbetsnämnd för synskadade och Synskadades Vänner i Gävleborg för forskning kring behandling av glaukom.
Artin Arshamian får anslag från Riksbankens Jubileumfond för projekt om hur valens kodas i luktsinnet
Hur kodas valens i luktsinnet? De neurala mekanismerna bakom varför man gillar eller ogillar en lukt.
Luktsinnet primära funktion är att bedöma om en lukt luktar gott eller illa (dvs avgöra luktens valens). Detta möjliggör för oss att fatta viktiga beslut om att närma oss eller undvika lukten (tex. undvika rutten mat).
Karolinska Institutets symposium 2025: Våldsutövande i nära relationer
Syftet med symposiet är att öka och dela kunskap om kopplingen mellan våldsamma beteenden, kriminalitet och psykisk problematik.
Under dagen kommer vi att belysa våldsutövande ur olika perspektiv, bland annat genom att fördjupa oss i våld i ungas parrelationer, dödligt partnervåld, riskhantering och insatser.
Läs mer och anmäl dig här.
Professor Lisa Thorell får anslag av Forte för projekt om samband mellan digitala medier och små barns utveckling
Professor Lisa Thorell får anslag av Forte för projektet ”Samband mellan digitala medier och små barns utveckling: Ett longitudinellt projekt från graviditet till 2års ålder. Anslaget är på 5 miljoner över tre år och projektet kommer att drivas i samarbete med biträdande professor Anett Sundqvist vid Linköpings Universitet.
Gustav Nilsonne får anslag av Horisont Europa för nytt projekt om öppen vetenskap
KI-forskaren Gustav Nilsonne får anslag av Horisont Europa för projektet "IP4OS - Unpacking the possibilities of Intellectual Properties for Open Science". Projektkonsortiet har beviljats 1,9 miljoner euro på två år, av vilka KI kommer att emotta 270 000 euro.
Arvid Guterstam vid avdelningen för psykologi får Svenska Sällskapet för Medicinsk Forsknings (SSMF) Starting Grant 2025
KI-forskaren Arvid Guterstam erhåller SSMF Starting Grant 2025 för projektet ”Artificiell sinnesmodalitet för taktil perception av andras uppmärksamhet: En ny terapeutisk intervention för att underlätta social kognition vid autism?”. Anslaget är på sex miljoner kronor över fem år.
Seminarium om Online platform for psychological treatment and self-assessments
Zoomseminarium 23 oktober, 13.00-16.00
Forskare vid KI bdriver IKBT-forskning inom både barn- och vuxenpsykiatri samt inom vård av kroniska somatiska sjukdomar. Mycket av denna forskning drivs av den flerspråkiga onlineplattformen BASS, som erbjuds som en kärnanläggning vid KI till nationella och internationella forskningspartners. BASS-plattformen används också inom klinisk undervisning vid KI.
Seminariet kommer att innehålla presentationer av både fallstudier och den underliggande BASS-plattformen.
Jakten på en bättre behandling mot grön starr
Pete Williams är en av få i Sverige som forskar på glaukom eller grön starr som det också kallas. Målet är en effektivare behandling. Ett läkemedel som kan förhindra den nedbrytande processen i ögats nervceller.
Universitetsledningens besök på CNS
I förra veckan var det dags för universitetsledningen att besöka CNS på sin turné för att träffa alla KI:s institutioner.
Under besöket fick rektor Annika Östman Wernerson, universitetsdirektör Veronika Sundström, prorektor Martin Bergö och dekan Carl Johan Sundberg träffa CNS ledningsgrupp samt ett par representanter för verksamheten.
Intervju med Optikerprogrammets utbildningsenhet (vinnare av KLOK-priset)
Vinnarna av KLOK-priset 2023, Optikerprogrammets utbildningsenhet på S:t Eriks Ögonsjukhus, intervjuas om vad som ligger bakom deras framgångsrika studentverksamhet, vilka utmaningar som finns och hur de ser på framtiden för klinisk pedagogik i sin kontext.
Eventet kommer att hållas den 26 mars kl 12.15-13.00 på svenska, läs mer och anmäl dig här.
Premiär för den första genanalysen av uveala melanom
För en tid sedan skickades de första proverna för genanalys av uveala melanom från S:t Eriks Ögonsjukhus till SciLifeLab. Det är Gustav Stålhammar och hans forskningsteam vid Karolinska Institutet som infört en ny analysmodell som på ett mycket precist sätt kan förutsäga risken för dottertumörer.
En resa genom hjärnan – forskning och teknik inom neurovetenskap
Forskare vid Karolinska Institutet bjuder på föredrag, samtal och möjlighet att delta i experiment i samband med den internationella hjärnveckan, Brain Awareness Week. Öppet för alla från 12 års ålder.
Flera hälsorisker kortar livet för personer med OCD
Personer med OCD, tvångssyndrom, dör i genomsnitt nio år tidigare än andra. Nu visar en registerstudie som sträcker sig över 40 år vilka sjukdomar och hälsorisker som ligger bakom den dystra statistiken.
Läs mer i Lorena Fernandez de la Cruz artikel publicerad i The Conversation.
Vi studerar hjärnan för att ta reda på om vår känsla för rättvisa drivs av själviskhet
"Hur rättvisa är vi egentligen? Och under vilka omständigheter erbjuder vi andra en rättvis del av kakan? Vårt team använde elektrisk hjärnstimulering på 60 frivilliga för att ta reda på vilka delar av hjärnan som var inblandade.”
Läs mer i artikeln skriven av Patricia Christian vid CNS avdelningen för psykologi.
Studie publicerad i Nature Communications
I en studie publicerad i Nature Communications definierar Berglund et al. (Maja Jagodics' grupp) en autophagi och interleukin-34 beroende neuroprotektiv microglia population i den åldrade hjärnan som ett möjligt behandlingsmål för neuroinflammatoriska sjukdomar.
Ny klassifikation gör det lättare att förutsäga prognos vid uvealt melanom
Ögonspecialist och cancerforskare Gustav Stålhammar har tillsammans med forskare vid S:t Eriks Ögonsjukhus och Karolinska Institutet i ett internationellt samarbete tagit fram en ny och bättre klassifikation av den aggressiva ögoncancern uvealt melanom. Studien publiceras i den ansedda tidskriften Ophtalmology.
Erik Andersson får Stora Psykologpriset 2023
Erik är studierektor på avdelningen för psykologi, han är psykolog, PhD, docent i klinisk psykologi vid Karolinska Institutet samt ordförande i Sveriges kliniska psykologers förening.
Optikerprogrammets utbildningsenhet på S:t Eriks Ögonsjukhus får KLOK-priset 2023
Årets KLOK-pris går till Optikerprogrammet som tillsammans med S:t Eriks Ögonsjukhus utvecklat en klinisk utbildningsmottagning där studenter från flera utbildningsprogram får bredda och fördjupa sina kunskaper i en interprofessionell lärandemiljö. Den kliniska utbildningsmottagningen är ett samarbete mellan KI och S:t Eriks Ögonsjukhus där olika professioner tillsammans handleder studenter från ett flertal utbildningsprogram i en interprofessionell lärandemiljö. Studenterna kommer från optikerprogrammet, legitimerade optiker på magisterprogrammet, sjuksköterskor under specialistutbildning samt läkarkandidater.
Stipendium till Simon Jangard
Simon Jangard, psykolog och doktorand vid Institutionen för klinisk neurovetenskap där han delar sin tid mellan Avdelningen för psykologi och Centrum för psykiatriforskning, tilldelas årets Jörgen Engel-stipendium för en artikel där han undersökt en rad olika aspekter av socialt beslutsfattande hos unga människor med alkoholbruksyndrom.
Kalenderhändelser för institutionen
Kalenderhändelser CNS
CNS forskare gästar Medicinvetarna – en podd om KI:s forskning
#138: Kan självmord alltid hindras?
Omkring 1500 personer dör årligen till följd av självmord i Sverige. Men ur forskningssynpunkt är ett självmord en sällanhändelse vilket försvårar preventionsstudier. Professor Christian Rück har startat forskningsprojektet Saving lives. ”Det alltid kommer att vara svårt att förutsäga självmord på ett individuellt plan. Men det finns andra sätt att minska risken", säger han.
#136 Medicinvetarna
Professor Mats Lekander vid institutionen för klinisk neurovetenskap svarar på lyssnarfrågan om vilka så kallade alternativmedicinska behandlingar som blivit accepterade av den reguljära vården.
#135: Drabbad av långvarig smärta?
Alla som har slagit sig på tummen med en hammare vet vad smärta är, men upplevelsen av smärta kan skilja sig väldigt mycket mellan olika individer och mellan olika typer av smärta. Professor och överläkare Eva Kosek har länge forskat om olika former av smärta, och inte minst fibromyalgi
#133: Har ditt barn trotssyndrom?
Alla barn har sina perioder av trots men för en grupp barn kan det uppstå så stora problem att familjen behöver hjälp. Psykologiforskaren Pia Enebrink berättar här om hur problemen kan yttra sig och vilka behandlingar som finns till hands för familjer där barnet har problem att reglera ilska och hamnar i bråk.
#132: Har du PTSD?
PTSD är ett psykiatriskt tillstånd som drabbar många som utsatts för trauma, och kan bland annat leda till att den utsatta får mardrömmar och andra problem. Maria Bragesjö har länge forskat om diagnosticering och behandling av drabbade. I avsnittet resonerar hon bland annat om hur det gått inflation i begreppet PTSD.
#129: Vem får rättspsykiatrisk vård?
Hur går en rättspsykiatrisk bedömning till? Det vet forskaren och rättspsykiatrikern Katarina Howner. Hör henne även berätta om vad forskningen visar kring vårdtider, behandling och återfallsrisk bland de patienter som döms till vård i stället för fängelse.
#127: Har du koll på skärmtiden?
Hur oroliga ska vi vara över skärmvanorna hos det uppväxande släktet egentligen? Riktigt ordentligt oroliga enligt psykologiprofessor Lisa Thorell som anser att barn upp till två år inte ska exponeras för några skärmar alls
Miljö och hållbarhet på CNS
Som del av ett universitet har vi en central roll i arbetet med att motverka klimatförändringar genom undervisning och forskning, men vi behöver också bidra genom att minska påverkan från vår egen verksamhet.
Här kan du hitta tips på vad du kan göra i din vardag för att minska ditt klimatavtryck.
GDPR på Karolinska Institutet
Dataskyddsförordningen för behandling av persondata (GDPR, General Data Protection Regulation) börjar gälla den 25 maj 2018 i Sverige. Här hittar du information om GDPR och om projektet som hanterar dataskydd på KI.