Nyheter
Första patienten i Sverige testar bromsmedicin mot hittills obotlig ögonsjukdom
Hittills har sjukvården inte kunnat erbjuda någon behandling för den vanligaste varianten av åldersförändringar i gula fläcken. I en internationell läkemedelsstudie har nu den första patienten i Sverige behandlats med en ny genterapi vid S:t Eriks Ögonsjukhus. – I studien undersöker vi både om läkemedlet är säkert och om det kan bromsa sjukdomen, säger professor och överläkare Anders Kvanta som leder den svenska delen av studien som kommer att pågå under 18 månader.
Kvanta/Andrés forskargrupp bedriver translationella studier med fokus på att identifiera och förbättra behandlingar av flera retinala sjukdomar, som retinala degenerationer, retinala venocklusioner och diabetes retinopati.
Huvudfokus för vår forskning är åldersrelaterad makuladegeneration (AMD), en av de vanligaste synhotande sjukdomarna. Avancerad AMD orsakar central synförlust som drabbar mer än 180 miljoner människor världen över (och över 100 000 i Sverige). Sjukdomen har en snabbt ökande prevalens i den utvecklade världen som en följd av en åldrande befolkning och utgör en enorm hälsoekonomisk börda. På grund av sjukdomens kroniska förlopp, de multifaktoriella orsaksmekanismerna och de nuvarande terapeutiska begränsningarna finns det ett stort behov av terapier som långsiktigt kan regenerera förlorade retinala celler eller mildra effekten av angiogena och inflammatoriska faktorer associerade med AMD.
Genom att kartlägga de patofysiologiska mekanismerna bakom degenerativa näthinnesjukdomar kan vi utveckla framtida terapier för att bekämpa blindhet.
Intresserad av att gå med i Kvanta/Andrés forskargrupp?
Ansökningar för doktorander och postdoktors välkomnas från sökande med finansiering. Vi uppmuntrar också tidiga kontakter för att planera externa ansökningar