Hälsoekonomi och ekonomisk utvärdering
Hälsoekonomi kan definieras som tillämpningen av ekonomiska teorier och metoder på hälsa och hälso- och sjukvård. Denna forskargrupp bedriver forskning inom hälsoekonomi med fokus på området hälsoekonomisk utvärdering.
Hälsoekonomisk utvärdering innebär en jämförelse av två eller flera alternativ med avseende på såväl kostnader som konsekvenser och används i syfte att undersöka hur samhällets resurser bör användas för att uppnå en effektiv resursallokering för att förbättra hälsan.
Forskning bedrivs även inom beteendeekonomi, som har sin grund i nationalekonomi och psykologi. Inom beteendeekonomi studerar man ekonomiskt beteende i experiment och utvecklar ekonomiska modeller som är bättre på att spegla faktiskt beteende. Pågående forskningsprojekt inom detta område är av tvärvetenskaplig karaktär inom nationalekonomi, hälsa och medicin.
Utbildning utgör en stor del av forskargruppens verksamhet, där Masterprogrammet i hälsoekonomi, policy & managementhar en framträdande roll.
Forskningsprojekt
Hälsoekonomisk utvärdering
Ryggsmärta
Ryggsmärta är förknippat med stora kostnader för patienten, hälso- och sjukvården och samhället. Även om det finns ett flertal behandlingsalternativ för behandling av ryggsmärta finns det ett stort behov av fler studier som analyserar kostnader och vilka behandlingar för ryggsmärta som är effektiva och kostnadseffektiva.
Forskningsprojektet syftar till att öka kunskapen om kostnaderna förknippade med ryggsmärta och om effekterna, kostnaderna och kostnadseffektiviteten för olika behandlingsstrategier för behandling av patienter med ryggsmärta. Framför allt kommer detta att undersökas för patienter med långvarig kronisk ländryggssmärta.
I en publicerad studie i samarbete med institutionen för klinisk neurovetenskap, visar vi att individer med ryggsmärta, i jämförelse med individer utan ryggsmärta, hade ökade indirekta kostnader (Productivity losses among people with back pain and among population-based references: a register-based study in Sweden).
God följsamhet till telefonrådgivning
En studie visar att vi vanligtvis följer råden vi får från 1177. I ett samarbete med NVS (Anna Carin Wahlberg) samt CNS (Korinna Karampampa), har vi i forskargruppen publicerat studien ”Observational study of the implementation of telephone advice nursing in Sweden: did callers follow recommendations and did the rate of healthcare visits change? ” i tidsskriften BMJ Open.
Studien visar att följsamheten till sjuksköterskeledd telefonrådgivning (1177) i Region Jönköping är hög och att antalet primärvårdsbesök ökar samtidigt som det sker en minskning av antalet besök inom sekundärvård. Läs gärna mer om studien i Vårdfokus: Ny studie: Så många följde råden från 1177
Beteendeekonomi
OC-QoLEcon
I ett forskningsprojekt i samarbete med Kvinnokliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Handelshögskolan i Stockholm studeras hur p-piller påverkar hälsorelaterad livskvalitet och ekonomiskt beteende inom ramen för en dubbel-blind randomiserad studie. 340 deltagare besvarar enkäter med frågor om hälsorelaterad livskvalitet före och efter tre månaders behandling. Efter avslutad behandling fattar varje deltagare ett antal ekonomiska beslut som mäter graden av generositet, risktagande och tävlingsvilja. Inom detta projekt studeras även hur kvinnors hälsa och beteenden varierar under menstruationscykeln.
Utbildning
Masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management
Masterprogrammet i hälsoekonomi, policy och management innefattar två års heltidsstudier motsvarande 120 poäng. Utbildningen ger teoretiska och praktiska färdigheter för analys av hälso- och sjukvårdsfrågor utifrån ett organisations-, lednings- respektive beslutsfattarperspektiv. Inom hälsoekonomi ligger fokus på finansiering av hälso- och sjukvården samt metoder för ekonomisk utvärdering samt mätning och värdering av hälsa. Policy innefattar hälsoplanering och metoder för utveckling, implementering och analys av policy i hälso- och sjukvårdssystem, medan management inbegriper metoder för hälso- och sjukvårdsledning. Information om programmet.
Utvalda publikationer
Hormonal Contraceptives Do Not Impact Economic Preferences: Evidence from a Randomized Trial
Ranehill E, Zethraeus N, Blomberg L, von Schoultz B, Lindén Hirschberg A, Johansson M, Dreber A. Management Science. 2017 Oct;https://doi.org/10.1287/mnsc.2017.2844.
A first-choice combined oral contraceptive influences general well-being in healthy women: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial.
Zethraeus N, Dreber A, Ranehill E, Blomberg L, Labrie F, von Schoultz B, Johannesson M, Hirschberg AL. Fertil Steril. 2017 May;107(5):1238-1245.
Combined Oral Contraceptives and Sexual Function in Women-a Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial.
Zethraeus N, Dreber A, Ranehill E, Blomberg L, Labrie F, von Schoultz B, et al
J. Clin. Endocrinol. Metab. 2016 Nov;101(11):4046-4053
Metabolic effects and cost-effectiveness of aripiprazole versus olanzapine in schizophrenia and bipolar disorder.
Kasteng F, Eriksson J, Sennfält K, Lindgren P
Acta Psychiatr Scand 2011 Sep;124(3):214-25
A randomized trial of the effect of testosterone and estrogen on verbal fluency, verbal memory, and spatial ability in healthy postmenopausal women.
Kocoska-Maras L, Zethraeus N, Rådestad AF, Ellingsen T, von Schoultz B, Johannesson M, et al
Fertil. Steril. 2011 Jan;95(1):152-7
A randomized trial of the effect of estrogen and testosterone on economic behavior.
Zethraeus N, Kocoska-Maras L, Ellingsen T, von Schoultz B, Hirschberg AL, Johannesson M
Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 2009 Apr;106(16):6535-8
Economic evaluation of ASCOT-BPLA: antihypertensive treatment with an amlodipine-based regimen is cost effective compared with an atenolol-based regimen.
Lindgren P, Buxton M, Kahan T, Poulter NR, Dahlöf B, Sever PS, et al
Heart 2008 Feb;94(2):e4
Cost-effectiveness of high-dose atorvastatin compared with regular dose simvastatin.
Lindgren P, Graff J, Olsson AG, Pedersen TJ, Jönsson B,
Eur. Heart J. 2007 Jun;28(12):1448-53
Definition, interpretation and calculation of cost-effectiveness acceptability curves.
Löthgren M, Zethraeus N
Health Econ 2000 Oct;9(7):623-30
Rapporter
Forskning i media
En studie vid Karolinska Institutet i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Fertility and Sterility visar att det vanligaste kombinerade p-pillret i Sverige har en negativ inverkan på kvinnors livskvalitet. Läs mer om studien Kvinnors livskvalitet påverkas negativt av p-piller.
Forskargrupp
Forskargruppsledare
Forskargruppsmedlemmar
Emma Söreskog
Anknuten till Undervisning/handledningJonas Lundkvist
Anknuten till Undervisning/handledningEvalill Nilsson
Anknuten till Undervisning/handledningSamarbeten
Forskargruppen har följande samarbeten:
Institutionen för Lärande, Informatik, Management och Etik, LIME, KI:
- Systems Safety in Health Care
- Clinical Management
- Procome
- Forskargruppen Health Economics and Policy
Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Karolinska Institutet
Institutionen för Medicin, Karolinska Institutet
Centrum för hälsoekonomi informatik och sjukvårdsforskning, Region Stockholm
Handelshögskolan i Stockholm