
Institutionen för onkologi-patologi
Vid institutionen för onkologi-patologi bedrivs grundläggande, translationell och klinisk forskning samt utbildning med anknytning till cancer.

Lars Holmgren på twitter
Följ institutionen för onkologi-patologis prefekt Lars Holmgren på twitter.
Anslag från Cancerfonden till OnkPat 2023
I årets utlysning av forskningsanslag från Cancerfonden har Fredrik Strand blivit beviljad Junior Clinical Investigator Award om 7 296 000 kr, Christofer Juhlin har beviljats Senior Clinical Investigator Award om 5 214 000 kr samt Forskarskolan NatiOn, Nationell forskarskola I klinisk och translationell cancerforskning har beviljats 2 400 000 kr.
Livshotande biverkningar av nya immunterapier kartlagda
Immunterapi har visat sig avsevärt förbättra överlevnaden vid vissa typer av cancer. Men hos vissa patienter kan denna behandling leda till en överaktivering av immunförsvaret, vilket kan vara livsfarligt. I en nyligen genomförd litteraturgranskning, har Lisa Liu och Marcus Skribek vid institutionen för onkologi-patologi tillsammans med kollegor kunnat identifiera potentiella terapier, som kan göra det möjligt att fortsätta med immunterapi, trots svåra biverkningar. Studien är publicerad i Journal for ImmunoTherapy of Cancer.
Henrik Johansson och Renske Altena - nya docenter
Grattis Henrik Johansson och Renske Altena vid OnkPat till docenturerna! Henrik Johansson blir docent i cell- och molekylärbiologi och Renske Altena blir docent i onkologi.
Stort VR-anslag för att möjliggöra kliniska studier inom precisionsmedicin
Päivi Östling leder ett forskningsprojekt där KI, SciLifeLab och KS fått 14,7 miljoner kronor från Vetenskapsrådet. Det fyraåriga anslaget ingår i Vetenskapsrådets satsning på forskningsinfrastruktur och syftar till att tillgängliggöra nya teknologier för kliniska studier inom precisionsmedicin.
Barntumörbanken representerad vid EU-konferenser
Johanna Sandgren från Barntumörbanken kommer att delta med en utställning vid EU-konferensen ”Europe’s Beating Cancer Plan: eradicating inequalities within cancer care” den 1:a februari där flera ministrar kommer att delta. Johanna är även inbjuden till ” EU Beating Cancer Plan and the EU Cancer Mission ” den 31:a januari som anordnas av de forskande läkemedelsföretagen (Lif).
Patienter med hudcancer och diabetes har nytta av behandling med metformin
Isabelle Krakowski och Hanna Eriksson med kollegor har publicerat en artikel i British Journal of Dermatology (utvald som Editor’s Choice) där de visar att behandling med metformin (ett läkemedel för diabetes) förbättrar den totala överlevnaden för melanompatienter med diabetes jämfört med patienter som inte behandlas med läkemedlet. Resultaten är av klinisk relevans med tanke på en förväntad ökning av patienter med melanom och diabetes och tyder på att metformin är ett lämpligt diabetesläkemedel för denna patientgrupp.

Stor EU-satsning på utveckling av AI inom hälso- och sjukvården
Päivi Östling har tillsammans med forskare vid Centre for Imaging Research (CIR), SciLifeLab och RISE erhållit ett anslag på över 100 miljoner kronor från EU-kommissionens program för ett digitalt Europa. Projektet, kallat TEF-Health, ska bland annat verka för ett snabbt införande av nya lösningar för artificiell intelligens (AI) och robotik inom hälso- och sjukvården.
SAVE THE DATE

16-17 maj 2023: 6th Cancer Swedish Research Meeting
Mötet är öppet för alla kliniska, prekliniska forskare samt andra med intresse för cancerforskning från de organiserande universiteten.
Plats: Karolinska Institutet, Aula Medica, Erling Persson-salen, Nobels väg 6, 171 65 Solna
Värd: Cancer Research KI
Organisatörer: U-CAN från Uppsala/Umeå universitet, LUCC (Lund University Cancer Centre), Göteborgs universitet och Cancer Research KI från Karolinska Institutet