Traumatiska hjärnskador och neuro-monitorering – Eric Thelins forskargrupp

Vår forskning kretsar främst kring translationell och klinisk forskning inom traumatiska hjärnskador (Traumatic Brain Injury ”TBI”). Den kliniska forskningen involverar dels epidemiologiska studier men även prospektiva studier vid Karolinska Universitetssjukhuset. Områden av särskilda intressen är neuroinflammation, biomarkörer för skada, imaging och neuromonitorering vid akuta hjärnskador.

Om vår forskning

Traumatiska hjärnskador och neuro-monitorering

Traumatisk hjärnskada är idag en av de vanligaste dödsorsakerna och anledningen till att människor lever med förvärvade funktionsnedsättningar. Idag saknas bra etablerade medicinska behandlingar för patienter med TBI. Därför är forskningen för dessa patienter väldigt viktigt. Våra övergripande mål är att bättre förstå vilka som drabbas negativt av TBI, underliggande skademekanismer samt hur vi på bästa möjliga sätt kan övervaka dessa och i förlängningen förbättra behandlingen baserat på detta.

Vår forskning bedrivs både med lokala samt internationella samarbetspartners.

Vi bedriver flera epidemiologiska, prospektiva och translationella studier. Några huvudsakliga pågående forskningsprojekt finns beskriva nedan.
 

Forskningsprojekt

Stockholm scorE of LEsion development on Computerized Tomography following mild Traumatic Brain Injury - SELECT-TBI

Tillsammans med akutsjukhusen i Region Stockholm försöker vi skapa förbättrade förutsättningar för att se vilka patienter som kommer att ha blödningar på röntgenundersökningar efter mild TBI samt vilka av dessa som kommer att försämras i sina skador och kräva mer vård. Denna multicenterstudie görs tillsammans med läkare på bland annat Norrtälje sjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset, Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och S:t Görans sjukhus.

DYNAMIC prediction model of outcome following TBI (DYNAMIC-TBI)

Intensivvården vid TBI involverar hundratals datapunkter vilka alla övervakas för att man ska kunna förbättra vården för patienterna genom att snabbt identifiera när en patient försämras. Då mänskliga hjärnan troligen är begränsad för att se alla möjliga samband som kan spela roll för patienten så vill vi försöka använda artificiell intelligens (AI) för att skapa dynamiska prediktionsmodeller för dessa patienter. Med hjälp av dessa hoppas vi att man 24 timmar innan en försämring sker snabbt ska kunna identifiera dessa patienter och därmed prioritera resurser på rätt patienter i tid, vilket vi tror på sikt kommer att öka överlevnaden och utfallet för våra patienter. Detta är ett samarbete med University of Manitoba, Kanada och Helsingfors Universitetssjukhus, Finland.

LONG-term effects of TBI (LONG-TBI)

Man har sett att patienter med TBI har en högre risk att drabbas av andra typer av neurologiska sjukdomar såsom Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom, multipel skleros (MS) och amyotrofisk lateralskleros (ALS). Exakt varför dessa tillstånd uppstår efter en TBI är idag inte helt klarlagt, men förändringar i blodkärl och olika inflammatoriska processer över tid har förslagits som möjliga orsaker. För att bättre förstå varför så sker och hitta bättre biomarkörer för hitta individer som är drabbade av en TBI över tid med ökad risk för dessa för dessa följdbesvär vill vi studera detta via translationella studier. Detta görs med samarbetspartners runt om i Sverige.

Geriatric Related pAthophysiologY in TBI (GRAY-TBI)

De äldre i befolkningen drabbas oproportionerligt ofta och mer och mer allvarligt av TBI. Det har troligen att göra med socioekonomiska förändringar med en åldrande befolkning, men även andra processer i den åldrande hjärnan kan troligen påverka en sämre återhämtning efter skada. Detta vill vi därför studera genom att jämföra och studera röntgenundersökningar från unga respektive gamla individer med TBI och se hur dessa skiljer sig, samt hur energin fortplantas annorlunda mellan en ung och gammal hjärna. Vi vill även studera detta i prekliniska TBI modeller för Alzheimers sjukdom och åldrande. Detta samarbete görs bland annat tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och andra samarbetspartners vid KI.

Publikationer

Utvalda publikationer

Medarbetare och kontakt

Gruppledare

Alla medarbetare i gruppen

Samverkan

Vi har en rad olika samarbetsprojekt, både nationellt och internationellt.

Bland annat samarbetar vi lokalt med:

  • David Nelson (Fyfa, Karolinska Institutet (KI)) kring forskning kring neuro-imaging och neurointensivvård,
  • Rebecka Rubenson-Wahlin (SÖS, KI) kring pre-hospital och akutvård av patienter med traumatiska hjärnskador och
  • Fredrik Piehl (CNS, KI) kring neuroinflammation och biomarkörer för hjärnskada vid TBI.

Nationellt har vi ett sedan länge etablerat samarbete med:

  • Henrik Zetterberg och Kaj Blennow (Göteborgs Universitet) för proteinbiomarkörer samt
  • Matej Oresic (Örebro Universitet) för metaboliter som biomarkörer efter skada.

Internationellt har vi samarbete med bland andra:

  • Adel Helmy (University of Cambridge, UK) kring neuroinflammation,
  • Rahul Raj (Helsingfors Universitet, Finland) och Frederick Zeiler (University of Manitoba, Canada) för förbättrad övervakning efter traumatisk hjärnskada, bland annat med artificiell intelligens.

 

Forskningsstöd

 

För närvarande bedrivs forskningen i gruppen med stöd från:

  • Region Stockholm
  • Erling-Persson Stiftelse
  • Strategic research area neuroscience (StratNeuro).

Tidigare forskning har bland annat finansierats med hjälp av:

  • Hjärnfonden (Mattsons Stiftelse)
  • Svenska Sällskapet för Medicinsk Forskning
  • Svenska Läkaresällskapet