Forskningsfokus
Vår forskargrupp fokuserar främst på modellsjukdomar, exempelvis ovanliga sjukdomar som Addisons sjukdom.
Mer om vår forskning
Podden Medicinvetarna #84: Varför angriper kroppen sig själv?
Autoimmun sjukdom beror inte på att immunförsvaret är rubbat, snarare att det är extra starkt. Men varför det börjar angripa den egna kroppen är något forskarna fortfarande försöker förstå. Hör professor Olle Kämpe berätta om betydelsen av genetik, miljöfaktorer – och slumpen. Poddavsnittet publicerades 29 december 2021.
Artikel: Han vill förstå autoimmuna sjukdomar – varför immunförsvaret blir en fiende
Immunsystemet ska skydda oss från virus, bakterier och andra mikroorganismer, men hos vissa slår systemet slint och det börjar reagera mot den egna kroppen. Då uppstår autoimmuna sjukdomar som exempelvis typ 1 diabetes eller Addisons sjukdom. Olle Kämpe vill förstå vad som händer och kunna lindra och på sikt kanske stoppa effekten.
Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, 2021.
Film: Går det att stoppa Addisons sjukdom och andra autoimmuna sjukdomar?
Det hoppas Olle Kämpe forskande läkare på Karolinska institutet. I dag vet man inte vad som startar en autoimmun reaktion, bara att den startar flera år innan patienten insjuknar. Olle och hans grupp har upptäckt att immunförsvaret i alla patienter med Addisons sjukdom reagerade på ett och samma ämne, enzymet 21-hydroxylas, och de arbetar nu med en lovande behandling för patienter med Addisons. I filmen möter du Olle Kämpe och hans patient Eva Raffner.
En film av Wallenbergstiftelserna, mars 2024.