Genom tvärvetenskapliga forskningsmetoder strävar vi efter att utveckla effektiva, säkra, tolerabla och skalbara interventioner, online och på klinik. Vår forskning ligger i framkant när det gäller att fördjupa förståelsen av pedofili neurobiologiskt och psykologiskt, samt att etablera evidensbaserade behandlingsmetoder.
En del av vår forskning fokuserar på neuropsykiatriska undersökningar, där hjärnavbildningsstudier används för att utforska pedofilins etiologi och riskfaktorer för att begå övergrepp. Resultaten från dessa studier har bidragit till förståelsen av pedofili som del av en större neuropsykiatrisk problematik.
Vi genomför även farmakologiska studier för att undersöka hur medicinsk behandling kan användas för att förebygga sexualbrott hos högriskindivider. Vår forskning visar att den testosterondämpande medicinen degarelix kan vara effektiv i detta sammanhang, och väl uppskattad av patienter. Nu planeras uppföljande studier för att utvärdera långtidseffekter.
En tredje forskningslinje fokuserar på utveckling och utvärdering av psykoterapeutiska interventioner. Vårt kognitiva beteendeterapiprogram Prevent It, tillgängligt gratis och anonymt online, globalt, har visat sig vara effektivt i att markant minska mängden tid som anonyma individer rekryterade via Darknet tittade på sexuellt övergreppsmaterial på barn. Detta har lett till utveckling och utvärdering av flera andra relaterade behandlingsprogram som genomförs i multicenterstudier och erbjuds på nio olika språk för att noggrant undersöka interventionernas effektivitet. Bland annat testar vi i Projekt Bridge motiverande samtal som en metod att öka benägenheten att söka vård för sexuella impulser riktade mot barn, och tillsammans med Kriminalvården utvärderas kognitiv beteendeterapi på fängelse.
I gruppen finns även ett team med inriktning mot psykiatrisk omvårdnadsforskning och implementeringsforskning. I teamet bedrivs forskningsprojekt om implementering av vålds- och tvångsförebyggande insatser inom psykiatrisk heldygnsvård genom interventioner som Safewards och Självvald inläggning. Projekten omfattar både nationella och internationella forskningssamarbeten. Teamledare är Anna Björkdahl
Forskargruppen leds av Christoffer Rahm som är huvudansvarig för att bedriva forskningsverksamheten, samt Malin Joleby med ansvar för personal, arbetsmiljö och ekonomi.