Medicinvetarna #29: Vem är psykopat?

Psykopaten är en ständigt lika populär figur i populärkulturen, och de braskande rubrikerna av typen "Så vet du om din chef är psykopat" duggar tätt. Men verkligheten bakom psykopatbegreppet ser delvis annorlunda ut, något som forskaren Karolina Sörman reder ut i det här avsnittet av Medicinvetarna. Avsnittet publicerades 18 december 2019.

Karolina Sörman
Karolina Sörman, forskare på institutionen för klinisk neurovetenskap. Foto: Cecilia Odlind

Vi har nog alla en bild av vad som döljer sig bakom begreppet "psykopati" - vi har färgats av filmer och böcker som "American psycho" eller "En man med många talanger". Listan på iskalla, beräknande, charmiga men fullständigt livsfarliga och mordlystna karaktärer i populärkulturen kan göras lång. Men det finns vetenskap bakom begreppet. 

Tidigare i år kom boken "Psykopaten: verkligheten bortom myten" av professor Marianne Kristiansson och forskaren Karolina Sörman, båda knutna till Karolinska Institutet. Marianne Kristiansson är också verksam som överläkare och avdelningschef vid Rättsmedicinalverkets enhet för rättspsykiatriska bedömningar. Karolina Sörman, som gästar Medicinvetarna i detta avsnitt, är enhetschef för fortbildning vid centrum för psykiatriforskning och knuten till Karolinska Institutets institution för klinisk neurovetenskap. 

I avsnittet går vi igenom några av de vanligaste föreställningarna om psykopati och hur mycket sanning som ligger bakom.

I lyssnarfrågan reder seniorprofessor Torbjörn Åkerstedt ut frågan om huruvida man blir tröttare med åren.

 

  • Lyssna på avsnittet via Spotify.
  • Hitta Medicinvetarna i iTunes.
Andreas Andersson
2023-11-22