Medicinvetarna #5: Är choklad bra för hälsan?

Går det att bota bakfylla? Ökar kyla risken att bli förkyld? I sin bok ”Sant, falskt eller mittemellan” granskar Emma Frans våra vanligaste vardagssnackisar. I Medicinvetarna förklarar hon varför det ofta slutar i mittemellan. Avsnittet publicerades 19 december 2018.

Emma Frans, credit: Annika af Klercker.
Emma Frans. Foto: Annika af Klercker (först publicerad i Medicinsk Vetenskap).

Emma Frans är forskare i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet men arbetar också som vetenskapskommunikatör. År 2017 utsågs hon både till Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning och tilldelades Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst.

Emma Frans första bok Larmrapporten – Att skilja vetenskap från trams, som kom 2017, var tänkt som en hjälp att tolka och kritiskt granska påståenden både i nyhets­flödet och sådant man kan höra från bekanta. Nu är hon aktuell med en ny bok: Sant, falskt eller mittemellan? som ges ut på Volante förlag. I den samlas hennes krönikor som tidigare publicerats i Svenska Dagbladet. I varje krönika granskar hon det vetenskapliga stödet bakom en rad föreställningar.

Femte avsnittet av Medicinvetarna gästas av Emma Frans som reder ut några av de vanligaste vardagssnackisarna i ett helgspecialavsnitt. Vi får också höra vad Emma Frans själv forskar om och varför hon valt att ägna så mycket tid åt att kommunicera vetenskap.

Andreas Andersson
2023-11-08