Medicinvetarna #153: Hur utrota livmoderhalscancer?
Det finns flera hundra olika varianter av humant papillomvirus, HPV, men bara några är farliga. Dessa kan orsaka livmoderhalscancer, som kan leda till infertilitet och i värsta fall död. Men tack vare vaccin i kombination med gynekologiskt provtagningsprogram så kan många sjukdomsfall undvikas. Forskare hoppas att sjukdomen ska vara utrotad i Sverige år 2027. Hör professor Joakim Dillner berätta mer. Avsnittet publicerades 21 augusti 2024.
På 1980-talet visade den tyske forskaren Harald zur Hausen att humant papillomvirus, HPV, orsakar livmoderhalscancer, en upptäckt som gav honom Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2008.
– Det var startskottet till arbetet med att förebygga sjukdomen genom att skydda sig mot den viktigaste riskfaktorn för livmoderhalscancer, nämligen infektion av vissa virusvarianter av HPV. Detta sker genom vaccination och screening för viruset, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik och enhetschef för Center för Cervixcancereliminering vid Karolinska Institutet/Medicinsk Diagnostik Karolinska.
Hans forskning har i fokuserat på cancerprevention och tumörvirologi, i synnerhet testning av HPV för ett bättre gynekologiskt cellprovtagningsprogram och nordiska uppföljningsstudier om HPV-vaccination.
Av de runt 550 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer i Sverige varje år dör cirka 150 i sjukdomen. Prognosen är sämre ju senare cancern upptäcks, en stark rekommendation från Joakim Dillner är därför att delta i screeningen när man blir kallad. I avsnitt 153 av KI:s podcast Medicinvetarna berättar han om arbetet att försöka släcka ut viruset, till att börja med i Sverige.
– Vi hoppas att på detta vis lyckas utrota livmoderhalscancer i Sverige redan till år 2027, säger Joakim Dillner.
Hör honom berätta om utmaningar och framgångar längs resan mot utrotning.
Under ett antal timmar 29 augusti 2024 låg en felaktig version av lyssnarfrågan ute. Om du råkade ladda ner avsnittet till din poddapp just då kan det vara klokt att radera och sen ladda ner igen för att få med hela avsnittet.
Lyssnarfrågan: Hur orolig ska man vara över mpox?
När det första fallet av mpox utanför Afrika upptäcktes i Sverige väckte det stor medial uppmärksamhet, nästan mer än när WHO klassade det pågående utbrottet i Kongo-Kinshasa och kringliggande länder som ett internationellt hot mot människors hälsa. Svenska medier fylldes under några dagar av experter som fick berätta om utbrottet med den nya varianten av viruset, inte sällan experter från Karolinska Institutet som blev kändisar under covid-19-pandemin.
En av de som intervjuades var Helena Hervius Askling. Hon är överläkare i infektionssjukdomar vid Akademiskt Specialistcentrum, Region Stockholm och Karolinska Universitetssjukhuset och docent vid institutionen för medicin, Solna vid Karolinska Institutet. Hon är också Expertkoordinator på Centrum för hälsokriser på Karolinska Institutet.
Viruset är välkänt och förändrar sig sällan och det smittar bara genom direktkontakt till skillnad mot coronaviruset och influensa. Det finns också fungerande vaccin och behandling. Enligt Helena Hervius Askling finns det ingen direkt anledning att oroa sig för mpox-utbrottet om man är bosatt i Sverige. Hör henne i KI:s populärvetenskapliga podcast Medicinvetarna där hon också är kritisk till media som hon menar förstorade nyheten.
Mer om liknande ämnen
#25: Vem har HPV?
Professor Tina Dalianis har ägnat en stor del av karriären åt att förstå HPV och slåss för införandet av vaccination.
Centrum för eliminering av livmoderhalscancer
Centret arbetar med att öka kunskapen kring design och utvärdering av strategier för att utrota livmoderhalscancer. Arbetet ingår i kampanjen att Sverige ska vara fritt från livmoderhalscancer år 2027. Centret ingår och i ett internationellt nätverk för referenslaboratorier inom HPV-testning.
Nytt test upptäcker fler fall av livmoderhalscancer
Forskare har utvecklat en enklare och mer effektiv screeningmetod för livmoderhalscancer än den metod som används idag. En omfattande studie publicerad i Nature Medicine visar att testet upptäcker betydligt fler cancerfall och förstadier till cancer.