Medicinvetarna #55: Hur funkar gensaxen?
Årets Nobelpris i kemi gick till upptäckten av gensaxen crispr/cas9. Med hjälp av den kan forskare med hög precision ändra i vår arvsmassa. Forskaren Fredrik Lanner berättar om hur gensaxen används som forskningsverktyg men också i försök att hitta nya sjukdomsbehandlingar. Avsnittet publicerades 18 november 2021.
- Allt i våra kroppar och våra celler regleras ju av vår DNA-kod så det här blir ju ett väldigt kraftfullt verktyg i all typ av biologisk och medicinsk forskning, säger Fredrik Lanner, forskare vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, som själv använder metoden i sin forskning.
I avsnitt 55 av Karolinska Institutets populärvetenskapliga podcast Medicinvetarna berättar han om hur hans forskargrupp använder gensaxen i sin forskning. Fredrik Lanner pratar också om de potentiella riskerna med gensaxtekniken vid klinisk användning men också om etiska utmaningar som dyker upp i samband med att man exempelvis i behandlingssyfte gör ärftliga genförändringar på tidiga foster. Dessutom: Om chocken han fick när har hörde talas om den kinesiske forskaren He Jiankui som 2018 deklarerade att han skapat världens första genmodifierade bebisar.
- Det var absolut det sämsta som kunde hända forskningsfältet. Han är nu satt i fängelse och får aldrig mer bedriva forskning i Kina. Men vi får inte glömma bort att det finns otroliga möjligheter att bota allvarliga sjukdomar med den här tekniken, säger Fredrik Lanner.
I avsnittet svarar även Johan Lundström, forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap, på lyssnarfrågan om hur lukt- och smaksinnet återhämtar sig efter covid-19.
Framsteg i produktion av näthinneceller för behandling av blindhet
Forskare vid CNS har hittat ett sätt att förfina framställningen av näthinneceller från embryonala stamceller för behandling av blindhet hos äldre. Med hjälp av gensaxen CRISPR/Cas9 har de även lyckats modifiera cellerna så att de kan gömma sig från immunförsvaret och på så vis förhindra avstötning.
Medicinvetarna #23: Vem får Nobelpris?
I Karolinska Institutets podcast Medicinvetarna avsnitt #23 gästar Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelförsamlingen och pratar Nobelpris.