Medicinvetarna #161: Jobbar man bäst på jobbet?

För många har arbetslivet förändrats i grunden de senaste 20-30 åren i takt med digitaliseringen. Under covid 19-pandemins mest akuta fas var det också många som lärde sig att det faktiskt går utmärkt att jobba på distans. Men vilka konsekvenser får det här för hälsan? Hör arbetslivsforskaren, och jobbpendlaren, Kristina Palm berätta om vad vetenskapen säger. Avsnittet publicedrades 11 december 2024.

Kristina Palm
Kristina Palm Foto: Andreas Andersson

Under den mer akuta fasen av covid 19-pandemin tvingades många till distansarbete. I spåren av det har förväntningarna på arbetslivets förutsättningar förändrats en hel del. Och man kan med fog misstänka att nya generationer "digital natives", alltså de som aldrig upplevt en tillvaro utan datorer och smartphones kommer vilja arbeta mycket på distans.

Samtidigt vet vi att ett ständigt uppkopplat liv ger nya utmaningar för hälsan. Bristen på återhämtning är med stor sannolikhet en stor orsak till utmattningssyndrom och andra stressrelaterade diagnoser.

Kristina Palm är senior forskare vid institutionen för lärande, informatik, management och etik, Karolinska Institutet, där hon ingår i en forskargrupp som heter "Ledarskap i sjukvård och akademi". Hon är också professor i arbetsvetenskap vid Karlstads universitet. Kristina Palm har en bakgrund på Kungliga Tekniska Högskolan KTH där hon disputerade, hennes forskning handlar om arbetslivet med fokus på att försöka skapa mänskligt hållbara arbeten i takt med att arbetet generellt blivit mer allt mer intensivt för många. 

2022 fick hon HR-forskarpriset tillsammans med Calle Rosengren, som också nämns i avsnittet, vid Lunds universitet för sitt arbete om hur digitalisering påverkar emotioner och gränsstrategier i arbetslivet.

  • Lyssna på avsnittet via iTunes 
  • Lyssna via Spotify
  • Läs en transkriberad version av intervjun med Kristina Palm.
Cecilia Odlind
2024-12-11