Medicinvetarna #15: Hur farlig är solen?
Att det är extra viktigt för barn och ljushyade att skydda sig mot solens uv-strålar verkar allt fler känna till. Men ändå ökar fortfarande den farligaste hudcancerformen malignt melanom varje år, särskilt i en lite bortglömd grupp: Äldre. Avsnittet publicerades 8 maj 2019.
Om avsnitt 15
Avsnitt 15 av Karolinska Institutets podcast Medicinvetarna handlar om solning och hudcancer.
– Vi är visserligen i behov av solljus men inte så mycket att vi behöver vara ute och sola mitt på dagen.
Det menar Johan Hansson, överläkare och professor vid institutionen för onkologi-patologi, vars grupp forskar om malignt melanom med målet att förbättra möjligheterna till prevention och behandling. Hans jobb har blivit roligare i och med stora behandlingsframgångar när det gäller hudcancerläkemedel på senare år, bland annat immunologiska checkpointhämmare som belönades med Nobelpriset i fysiologi eller medicin 2018.
Att malignt melanom ökar hänger troligen ihop med att svenskarnas hudtyp i kombination med för mycket solande.
– Vi svenskar gillar att vara i solen mer än andra nationaliteter. Och vi har ett mer solbränt skönhetsideal, säger Yvonne Brandberg, professor och psykolog vid institutionen för onkologi-patologi som också intervjuas i avsnittet.
Hon har bland annat intresserat sig för prevention och studier av attityder och tycker sig se en ljusning: Unga kvinnor är medvetna om sin hy och undviker i större utsträckning solen för minska risken för rynkor. Även små barn skyddas bättre från solen idag, det kan förhoppningsvis leda till att ökningen av farlig hudcancer stoppas i framtiden.
Länkar
Fler ska sola klokare
Yvonne Brandberg kommer alltid att minnas den unge mannen som drabbades av hudcancer mitt i livet. Hans öde motiverar henne att försöka få fler att sola klokare.
”Vi måste sluta hylla solbränd hud”
#skuggakuten utnämndes till hetast i Almedalen under Almedalsveckan i Visby. Forskaren Johan Hansson berättar om varför han vill se en attitydförändring kring vårt solande.