Medicinvetarna #154: Vad vet vi om postcovid?

Uppåt 150 000 svenskar lever med långvariga allvarliga besvär efter att ha drabbats av covid-19, vilket gör att tillståndet kvalar in som folksjukdom. Vetenskapen saknar ännu en klar bild av sjukdomens förlopp eller orsaksmekanismer, men det finns hopp. Just nu pågår en läkemedelsstudie vars resultat kommer senare i höst. Hör överläkaren och docenten Judith Bruchfeld berätta om det aktuella kunskapsläget. Avsnittet publicerade 4 september 2024.

Judith Bruchfeld
Judith Bruchfeld Foto: Andreas Andersson

Insikten om att covid-19 kunde ge långvariga besvärliga symptom kom ganska tidigt under pandemins första våg. Redan sommaren 2020 började rapporter komma om patienter som drabbats av extrem trötthet, hjärtklappning och hjärndimma långt efter att sjukdomens akuta fas gått över. 

Under åren som gått har diagnosen postcovid ibland ifrågasatts, men idag lider uppåt 150 000 personer i Sverige av kvarstående symtom, vilket gör att tillståndet kvalificerar sig som en folksjukdom. För den enskilde innebär det att livet inte fungerar som innan sjukdomen. Vissa kan till exempel inte arbeta alls, eller tvingas vara deltidssjukskrivna. Tillståndet innebär ofta påverkan på ett flertal organsystem, något som förvånade vården i början. Riskfaktorer för att drabbas av långvariga symptom har visat sig vara dels att den initiala infektionen var långvarig, dels att personerna drabbades av ett flertal symtom under den akuta infektionen.

Judith Bruchfeld är överläkare och specialist i infektionssjukdomar vid Karolinska Universitetssjukhuset och docent vid Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet. Hennes forskning har sedan många år kretsat kring tuberkulos. Under covidpandemin var hon med och startade en särskild mottagning för patienter med postcovid och har fortsatt forska även i detta ämne. Hon leder en läkemedelsstudie som förhoppningsvis ska kunna leda till en bättre behandling, och under hösten kommer forskningsresultaten att kodas av. 

  • Lyssna på avsnittet via iTunes 
  • Lyssna via Spotify
  • Här kan du läsa en transkriberad version av intervjun med Judith Bruchfeld. 

Fler poddar om covid-19

AA
Innehållsgranskare:
2024-09-05