
Populärvetenskap och dialog
På Karolinska Institutet tycker vi att det är viktigt att dela med oss av ny kunskap och bidra till att allmänheten, organisationer och politiker kan fatta beslut på vetenskaplig grund. Vi berättar om vår forskning genom nyheter och pressmeddelanden, den populärvetenskapliga tidningen Medicinsk Vetenskap, podden Medicinvetarna, utställningar, föreläsningar och möten av olika slag.
Läs och lyssna

Forskarporträtt och intervjuer
Möt några av KI:s forskare och doktorander i intervjuer om vad som driver dem i arbetet. Artiklarna har tidigare varit publicerade i vår populärvetenskapliga tidning Medicinsk Vetenskap eller på nyhetssajten.

Medicinvetarna – en podd om KI:s forskning
I podden Medicinvetarna kan du lyssna på samtal med ledande experter på allt från klimakteriebesvär till hur vi påverkas av de gener vi ärvt från neandertalarna. Programledare är Andreas Andersson och Cecilia Odlind från KI:s kommunikationsavdelning.

Populärvetenskapliga teman
Här presenterar vi Karolinska Institutets forskning tematiskt på ett mer lättbegripligt och populärvetenskapligt sätt. De flesta artiklarna har tidigare varit publicerade i tidningen Medicinsk Vetenskap eller på vår nyhetssajt på webben.

Tidningen Medicinsk Vetenskap
I Karolinska Institutets populärvetenskapliga tidning Medicinsk Vetenskap kan du läsa om den senaste medicinska forskningen. Prenumerera nu!

Nyhetsbrevet Medicinvetaren
Medicinvetaren är ett populärvetenskapligt nyhetsbrev som håller dig uppdaterad om all spännande forskning som sker vid Karolinska Institutet. Nytt brev i din mejlbox ungefär varannan vecka.

Forskningsnyheter från svenska lärosäten
Forskning.se samlar forskningsnyheter från svenska högskolor, universitet och forskningsinstitut och sköts av Vetenskapsrådet. Karolinska Institutet bidrar löpande med innehåll till webbplatsen.
Föreläsningar och evenemang

Symposium om våld i nära relationer
Karolinska Institutets forskargrupper i forensisk beteende- och neurovetenskap och forensisk epidemiologi välkomnar till ett symposium om våld i nära relationer med fokus på våldsutövande. Syftet är bland annat att bidra till dialog mellan forskare, beslutsfattare, vårdgivare och andra samhällsvårdande instanser. Anmälan är bindande.

Forskning och litteratur möts i ett samtal om suicid
Centrum för psykiatriforskning bjuder in till ett webbinarium som utforskar suicid och de allmänmänskliga frågor som omger ämnet, med utgångspunkt i KI-professorn Christian Rücks Augustprisbelönade bok "Ett liv värt att leva".

Temakväll om planetär hälsa
Hur hänger klimat, mat och hälsa ihop och hur kan vi agera för en hållbar framtid? Välkommen till en kväll om planetär hälsa arrangerad av Tekniska museet, WWF och Universitetsalliansen Stockholm trio – Karolinska Institutet, KTH och Stockholms universitet. Kräver föranmälan.

KI i Almedalen 2025
Forskare från Karolinska Institutet deltar i flera seminarier, föreläsningar och paneldebatter under årets Almedalsvecka i slutet av juni. På programmet står bland annat hälsoekonomiska bedömningar av cancerläkemedel och kopplingen mellan självmord och avslag på sjukpenningen.

The Cell – en mötesplats för vetenskap och konst
The Cell är Tekniska Museets filial i Hagastaden – med Karolinska Institutet som kunskapspartner. Här kan du ta del av konstverk som utforskar vetenskapliga upptäckter och frågor om livet och delta i olika seminarier och aktiviteter.

Hagströmerbiblioteket
Hagströmerbiblioteket är ett medicinhistoriskt bibliotek och har mer än 150 000 böcker och tidskrifter inom medicin, anatomi, farmaci, naturalhistoria, biologi, och kemi. De äldsta böckerna är från 1480-talet, men samlingens tyngdpunkt ligger på perioden 1600-1990. Biblioteket erbjuder även föreläsningar och visningar av samlingarna.

En kompaktutställning om fotografen Lennart Nilsson
Den här utställningen finns i entrén till en av kontorsbyggnaderna på Karolinska Institutets campus i Solna. Den visar material från den världsberömda fotografen Lennart Nilssons sista laboratorium vid vårt universitet.

Från neandertalare till pandemi
Se en föreläsningsserie om allt från neandertalare till vardagsmotion. Föreläsningarna spelades in i september 2021 och är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och UR Samtiden.
Lär dig mer och bidra

Fråga forskaren
Hänger tandgnissling och tinnitus ihop? Kan placebo vara negativt? Och hur kort kan man träna? Läs svaren på dessa och andra kluriga frågor som skickats till Medicinsk Vetenskap, KI:s populärvetenskapliga tidning.

Biominicum – ett forskningslabb för allmänheten
I Karolinska Institutets forskningshus Biomedicum i Solna bedrivs världsledande forskning om allt från svåra sjukdomar till människokroppens minsta beståndsdelar. Men i gatuplan på det nybyggda huset finns även Biominicum, som är ett forskningslabb anpassat för barn, tonåringar och unga vuxna.


Forskningspersoner sökes
Vill du delta i kliniska studier som forskningsperson? Vi söker deltagare till vetenskapliga undersökningar där du som försöksperson spelar en mycket viktig roll. Genom att delta kan du hjälpa till att driva forskningen framåt, vilket bland annat kan leda till nya eller mer effektiva behandlingar i hälso- och sjukvården.

Om djurförsök
Varför sker forskning på djur? Hur behandlas djuren och varför kan man inte testa på människor direkt? En stor del av forskningen på KI utförs med exempelvis cellodlingar, men inom flera områden behövs fortfarande djurförsök för att få nya kunskap om sjukdomar och behandlingar. Läs mer på våra sidor om djurförsök.

Ladda ner doktorsavhandlingar gratis
Ett av Karolinska Institutets uppdrag är att utbilda nya forskare. Doktorandstudier avslutas med att studenten presenterar sin forskning i en doktorsavhandling, som också bör innehålla en populärvetenskaplig sammanfattning. Här hittar du aktuella avhandlingar från KI. Observera att de oftast är på engelska.