Populärvetenskap och dialog
På Karolinska Institutet tycker vi att det är viktigt att dela med oss av ny kunskap och bidra till att allmänheten, organisationer och politiker kan fatta beslut på vetenskaplig grund. Vi berättar om vår forskning genom nyheter och pressmeddelanden, den populärvetenskapliga tidningen Medicinsk Vetenskap, podden Medicinvetarna, utställningar, föreläsningar och möten av olika slag.
Läs och lyssna
Forskarporträtt och intervjuer
Möt några av KI:s forskare och doktorander i intervjuer om vad som driver dem i arbetet. Artiklarna har tidigare varit publicerade i vår populärvetenskapliga tidning Medicinsk Vetenskap eller på nyhetssajten.
Medicinvetarna – en podd om KI:s forskning
I podden Medicinvetarna kan du lyssna på samtal med ledande experter på allt från klimakteriebesvär till hur vi påverkas av de gener vi ärvt från neandertalarna. Programledare är Andreas Andersson och Cecilia Odlind från KI:s kommunikationsavdelning.
Populärvetenskapliga teman
Här presenterar vi Karolinska Institutets forskning tematiskt på ett mer lättbegripligt och populärvetenskapligt sätt. De flesta artiklarna har tidigare varit publicerade i tidningen Medicinsk Vetenskap eller på vår nyhetssajt på webben.
Tidningen Medicinsk Vetenskap
I Karolinska Institutets populärvetenskapliga tidning Medicinsk Vetenskap kan du läsa om den senaste medicinska forskningen. Prenumerera nu!
Nyhetsbrevet Medicinvetaren
Medicinvetaren är ett populärvetenskapligt nyhetsbrev som håller dig uppdaterad om all spännande forskning som sker vid Karolinska Institutet. Nytt brev i din mejlbox ungefär varannan vecka.
Forskningsnyheter från svenska lärosäten
Forskning.se samlar forskningsnyheter från svenska högskolor, universitet och forskningsinstitut och sköts av Vetenskapsrådet. Karolinska Institutet bidrar löpande med innehåll till webbplatsen.
Föreläsningar och evenemang
Utveckling och tvärvetenskap – en föreläsning om Jöns Jacob Berzelius
Jöns Jacob Berzelius (1779 – 1848) var inte bara en världskänd kemist och vetenskapsman utan även en av grundarna av Karolinska Institutet. Hör författaren Jan Trofast berätta om Berzelius liv och gärning och hans betydelse för utvecklingen av en modern läkarutbildning.
Forskare visar konst i The Cell
Utforska gränslandet mellan konst och vetenskap i The Cells nya programpunkt ”Forskare visar konst”. Möt Gabriel Oniscu, professor i transplantationskirurgi, som berättar mer om aktuell forskning inom områden som behandlas i Helen Pynors tvärvetenskapliga konstnärskap. Gratis inträde! Observera att eventet är på engelska.
Seminarium om flickors och kvinnors hälsa genom livet
Ta del av två öppna föreläsningar på temat kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa, följt av ett panelsamtal om jämlikhet i frågan. Medverkar gör bland andra KI-professorn Angelica Lindén Hirschberg.
Bar med fokus på livets slutskede
The Cell i Hagastaden bjuder på Life Science Bar med temat ”Dö bra” – vad skulle vi vilja om vi kunde påverka vår egen död? Möt bland andra KI-professorn Carol Tishelman och lyssna på en ljudkomposition av Louisa Palmi Danielsson från Musikhögskolan. Gratis inträde. Språk: svenska.
Policy lab på KI
Policy lab arrangeras av Centrum för hälsokriser vid KI och är ett forum för diskussion och lärande om relationen mellan forskning och beslutsfattande. Ämnet varierar, men formatet är alltid ett seminarium med utrymme för frågor och diskussion.
Symposium om våld i nära relationer
Karolinska Institutets forskargrupper i forensisk beteende- och neurovetenskap och forensisk epidemiologi välkomnar till ett symposium om våld i nära relationer med fokus på våldsutövande. Syftet är bland annat att bidra till dialog mellan forskare, beslutsfattare, vårdgivare och andra samhällsvårdande instanser. Anmälan är bindande.
Från neandertalare till pandemi
Se en föreläsningsserie om allt från neandertalare till vardagsmotion. Föreläsningarna spelades in i september 2021 och är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och UR Samtiden.
The Cell – en ny mötesplats för vetenskap och konst
The Cell är Tekniska Museets nya filial i Hagastaden – med Karolinska Institutet som kunskapspartner. Här kan du bland annat ta del av konstverk som utforskar vetenskapliga upptäckter och frågor om livet. Just nu pågår utställningen ”Borderlands” av den australiensiska konstnären Helen Pynor.
Hagströmerbiblioteket
Hagströmerbiblioteket är ett medicinhistoriskt bibliotek och har mer än 150 000 böcker och tidskrifter inom medicin, anatomi, farmaci, naturalhistoria, biologi, och kemi. De äldsta böckerna är från 1480-talet, men samlingens tyngdpunkt ligger på perioden 1600-1990. Biblioteket erbjuder även föreläsningar och visningar av samlingarna.
Lär dig mer och bidra
Forskningspersoner sökes
Vill du delta i kliniska studier som forskningsperson? Vi söker deltagare till vetenskapliga undersökningar där du som försöksperson spelar en mycket viktig roll. Genom att delta kan du hjälpa till att driva forskningen framåt, vilket bland annat kan leda till nya eller mer effektiva behandlingar i hälso- och sjukvården.
Om djurförsök
Varför sker forskning på djur? Hur behandlas djuren och varför kan man inte testa på människor direkt? En stor del av forskningen på KI utförs med exempelvis cellodlingar, men inom flera områden behövs fortfarande djurförsök för att få nya kunskap om sjukdomar och behandlingar. Läs mer på våra sidor om djurförsök.
Ladda ner doktorsavhandlingar gratis
Ett av Karolinska Institutets uppdrag är att utbilda nya forskare. Doktorandstudier avslutas med att studenten presenterar sin forskning i en doktorsavhandling, som också bör innehålla en populärvetenskaplig sammanfattning. Här hittar du aktuella avhandlingar från KI. Observera att de oftast är på engelska.
Fråga forskaren
Läs svaren på kluriga frågor som skickats till Medicinsk Vetenskap, KI:s populärvetenskapliga tidning.