Medicinvetarna #41: Hur funkar virusläkemedel?

Ännu finns ingen behandling att ge till dem som blir allvarligt sjuka av nya coronaviruset – men intensiv forskning pågår. Professor Anders Sönnerborg arbetar såväl med att testa existerande läkemedel som med att försöka hitta nya antivirala mediciner. Avsnittet publicerades 13 maj 2020.

Porträtt av professor Anders Sönnerborg. Foto: Andreas Andersson.
Professor Anders Sönnerborg. Foto: Andreas Andersson.

Antiviral medicin är läkemedel som stoppar virussjukdom. Eftersom SARS-CoV-2 är ett helt nytt virus saknas idag antivirala läkemedel att ge till patienter som drabbas av sjukdomen covid-19.

Anders Sönnerborg är professor i klinisk virologi och infektionssjukdomar vid institutionen för medicin, Huddinge, Karolinska Institutet och överläkare på infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset. Han är också anlitad som expert kring covid-19 för Folkhälsomyndighetens räkning. Anders Sönnerborgs forskargrupp fokuserar i normala fall på hiv-forskning: allt från behandling och bot till långsiktiga konsekvenser och spridning av hiv. Men under pandemiutbrottet av SARS-CoV-2 arbetar de nästan helt med att försöka få fram antivirala substanser mot det nya coronaviruset. Hör honom berätta om hur olika virusläkemedel fungerar, varför det tar tid att ta fram dem och vad vi kan hoppas på.  

Porträtt av Mark Clements när han gästar podden Medicinvetarna. Foto Cecilia Odlind
Mark Clements. Foto: Cecilia Odlind

I Medicinvetarna pratar Anders Sönnerborg också om hur man dödar virus (frysen funkar inte), varför fladdermöss är intressanta studieobjekt (de tål nya coronaviruset utmärkt) och vad coronaepidemin kan betyda för virusforskningen i stort (ett kliv framåt).

I avsnittet svarar också Mark Clements, forskare vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, Karolinska Institutet, på lyssnarfrågan om hur bra dagens matematiska modeller är på att förutsäga smittspridning.

  • Lyssna på avsnittet via Spotify istället.
  • Hitta Medicinvetarna i iTunes
CO
Innehållsgranskare:
Cecilia Odlind
2023-11-13