Medicinvetarna #16: Prata om döden?

Få saker i livet är lika säkra som att vi alla en gång ska dö. Ändå har många svårt för att prata om hur de vill ha det i livets slutskede. Professor Carol Tishelman har i många år intresserat sig för frågan. Avsnittet publicerades 22 maj 2019.

Carol Tishelman. Photo: Cecilia Odlind
Carol Tishelman. Foto: Cecilia Odlind

Carol Tishelman är professor i innovativ vård och omsorg vid institutionen för lärande, informatik, management och etik. Hon är från början sjuksköterska och har en lång forskarkarriär bakom sig. Det övergripande syftet har varit att nå ökad förståelse om människors upplevelse av cancer, hela vägen från innan man drabbas av sjukdomen, till exempel genom studier kring screening, via diagnos och fram till livets slutskede.

De senaste åren har hon drivit projektet ”DöBra” som syftat till att ge människor som vill prata om sina tankar kring livets slutskede en chans att göra det. Som ett hjälpmedel finns en kortlek med olika faktorer som kan vara olika viktiga för olika människor som närmar sig slutet.

I avsnittet hör vi också forskaren Sara Hägg vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik svara på frågan: Är 60 det nya 40?

  • Lyssna på avsnittet via Spotify
  • Lyssna på avsnittet via iTunes

Mer läsning på samma tema:

Andreas Andersson
2023-11-22