Medicinvetarna #157: Hur läker sår?

För att ett sår ska läka så bra som möjligt finns olika knep men de varierar beroende på sårtyp. Forskaren Sergiu Catrina berättar vad du kan tänka på och om varför personer med diabetes oftare drabbas av svårläkta sår. Och ja, du ska helst låta bli att pilla på sårskorpan! Avsnittet publicerades 16 oktober 2024.

Porträtt av Sergiu Catrina
Sergiu Catrina Foto: Andreas Andersson

Huden är en viktig barriär som skyddar våra inre organ. En rad celler och processer är inblandade för att skynda till för att läka eventuella sår som dyker upp. 

– Hos en ung och frisk person bör det hållas luftigt och torrt. Men hos en äldre person med dålig cirkulation är det bättre att behålla en fuktig miljö vilket ökar möjligheten för kroppen att kalla till sig alla celler som behövs för läkning. Vården kan hjälpa till med detta, säger Sergiu Catrina, diabetesläkare och docent vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi, Karolinska Institutet. 

Hans forskning fokuserar på de mekanismer som leder till försämrad sårläkning på grund av komplikationer till följd av diabetes, med särskild tonvikt på vad som händer vid hypoxi, det vill säga syrebrist i blodet. Målet med hans forskning är att bättre förstå och behandla diabetesrelaterade problem.

– Personer med diabetes har sämre cirkulation och dålig känsel i bland annat fötterna. Det ökar risken för svårläkta sår och i slutänden det vi alla fruktar: amputation. Var 30:e sekund försvinner en fot i världen till följd av diabetes, säger Sergiu Catrina. 

Hör honom berätta om varför äldres sår läker sämre och varför långa personers fötter är känsligare samt hur det kommer sig att sårläkning kan påskyndas genom att man sticker ner mycket små mikronålar i såret – i avsnitt 157 av KI:s populärvetenskapliga podcast Medicinvetarna. 

Angelica Lindén Hirschberg
Angelica Lindén Hirschberg Foto: Andreas Andersson

Lyssnarfrågan: Är hormonbehandling okej vid ledgångsreumatism?

Lyssnarfrågan den här gången kommer från ett ganska långt mail från en kvinnlig lyssnare som är i 50-årsåldern. Hon har ganska nyligen diagnosticerats med ledgångsreumatism, och lider också av klimakteriebesvär. För de senare har hon fått hormonpreparat utskrivna, men hon tvekar om att ta dem eftersom hon inte hittar entydig information om hur reumatismen kan tänkas påverkas av preparaten. 

För att svara på frågan bjöd KI:s podacast Medicinvetarna in överläkare Angelica Lindén Hirschberg, även professor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska Institutet, som övergripande landar i att det kan skilja sig mellan olika individer. Hör hela svaret i lyssnarfrågan #19. Angelica Lindén Hirschberg medverkade också i Medicinvetarna #53 där hon intervjuas om klimakteriet och olika för- och nackdelar som kan upplevas av kvinnor som befinner sig i det. 

Mer om liknande ämnen

CO
Innehållsgranskare:
2024-10-23