Medicinvetarna #98: Rädd för att bli sjuk?
Bland vårdsökande uppskattas ungefär var femte person lida av hälsoångest. Det kan jämföras med en fobi: Även om du vet att du ofta oroar dig i onödan så tar rädslan för att du håller på att bli sjuk ändå över. Hör psykologen och professorn Mats Lekander berätta mer om tillståndet och om vetenskapen bakom vad som får oss att känna oss sjuka respektive friska. Poddavsnittet publicerades 13 juli 2022.
Kroppen ger ständigt ifrån sig signaler men normalt sett filtrerar hjärnan bort de flesta så vi märker dem inte. Men en person som lider av hälsoångest uppfattar dessa som symtom på sjukdom och drabbas av mycket oro och ångest.
- Även termerna hypokondrisk och inbillningssjuk har använts med de tycker jag själv antyder att problemet inte existerar. Men ångesten som drabbar den som lider av detta finns ju i allra högsta grad och är mycket påtaglig för patienten, säger Mats Lekander är professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet och forskar i skärningspunkten mellan psykologi och biomedicin.
I nya avsnittet av KI:s podcast Medicinvetarna berättar Mats Lekander bland annat att hälsoångest drabbar runt 3 procent av befolkningen.
- Men bland vårdsökande är det väldigt mycket vanligare, där förekommer siffror upp till 20 procent. Det innebär att många söker vård för sjukdomar de inte har. De behöver hjälp och behandlingen men av ett annat slag än de själva tror, säger han.
Han studerar bland annat samverkan mellan hjärnan och immunsystemet och beteendets roll i detta samspel, till exempel effekter av stress eller otillräcklig sömn på immunsystemets och hjärnans funktion. Mats Lekander är också en flitig föreläsare, programleder podden Psykologisk forskning och Stressforskningspodden och har skrivit den populärvetenskapliga boken Ditt inre liv – krafter som styr din hälsa som nyss kommit ut på engelska och då heter The inflamed feeling – The brains role in immune defense. Han arbetar även på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.
Hör även Mats Lekander berätta om medical students disease (när man upplever ökad uppmärksamhet på symtom för sjukdomar och tillstånd man läser på om), vårt sociala immunsystem (undvikandebeteende när någon exempelvis hostar) och varför det är dumt att skilja på kropp och själ (allt är ju fysiologi i grunden och kan egentligen inte separeras).
I avsnittet svarar även Hans Grönlund, forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet, på frågan om när vi får en allergifri katt (aldrig!).
- Lyssna på avsnittet via Spotify
- Lyssna på avsnittet via iTunes
- Här kan du läsa en transkriberad version av intervjun med Mats Lekander
Mer på temat
#28: Vem är oroligast?
Lite oro kan vara bra. Men när orostankar hindrar dig att leva kan det bli ett problem. I avsnitt 28 av podden Medicinvetarna berättar forskaren Erik Andersson varför nagelbitning är en logisk sysselsättning för oroliga och om strategier för att minska oron.
Konsten att gilla läget
Alla oroar sig ibland, men när livet tas över av katastroftankar kan det vara idé att söka hjälp. Forskare vid Karolinska Institutet delar med sig av metoden som kan göra oss alla lite lugnare.
De experimenterar på sig själva
Effekterna av Internet-KBT vid hälsoångest i paritet med behandling öga mot öga
Forskare vid Karolinska Institutet har jämfört två sätt att förmedla kognitiv beteendeterapi, KBT, till personer med hälsoångest, ett tillstånd som riskerar att öka i spåren av covid-19. Av drygt 200 studiedeltagare gick hälften i KBT via internet, och hälften i traditionell KBT öga mot öga. Resultaten som publiceras i JAMA Psychiatry visar att internetbehandlingen gav liknande resultat, och kan fungera som ett alternativ till fysiska möten för att hjälpa personer som är oroliga för sin hälsa.