Medicinvetarna #167: Kan vitaminer vara farliga?

Vi behöver alla få i oss vitaminer för att hålla oss friska, men precis som med det mesta kan det finnas risker med att få i sig för mycket. Hör professor Martin Bergö berätta om när kosttillskott kan vara nödvändiga, när de är onödiga, och i vilka situationer de rent av kan innebära hälsorisker. Avsnittet publicerades 19 mars 2025.

Martin Bergö
Martin Bergö Foto: Andreas Andersson

Vitaminer är ämnen i kosten som är nödvändiga för att våra kroppar ska fungera och för att vi ska undvika sjukdom. Ett klassiskt exempel är c-vitaminbrist vilket kan leda till den potentiellt dödliga sjukdomen skörbjugg. Långt innan forskarna kunde förklara hur sambandet såg ut insåg sjöfarare att sjukdomen kunde undvikas om de fick citrusfrukter under långresorna. I dagens samhälle är det dock få som riskerar vitaminbristsjukdomar, så länge vi äter någorlunda varierat, menar Martin Bergö, professor vid institutionen medicin, Huddinge, och prorektor vid Karolinska Institutet. 

– De flesta friska individer som äter varierat behöver varken tillskott av vitaminer eller mineraler. Undantagen gäller gravida, äldre över 75 år, små barn, veganer och personer med vissa sjukdomar. De kan behöva tillstånd, säger Martin Bergö.

I sin forskning är han intresserad av hur fria radikaler och antioxidanter interagerar med näringsmässiga och metabola behov hos tumörceller i cancerutveckling. Forskargruppen vill förstå mekanismer för metastasering, alltså hur cancer sprids i kroppen, och hitta läkemedel för att stoppa denna spridning. Målet är också att med ökad kunskap kunna ge tydligare näringsråd till cancerpatienter.

– Vår och andras forskning har visat att antioxidanter, som bland annat just vitamin C, kan ökar cancertumörers tillväxt och metastasering. Därför avråder vi personer som har eller har haft cancer från att ta vitamintillskott, säger han. 

2025-03-20