Medicinvetarna #42: Varför slår corona olika?

Äldre blir mycket sjukare än yngre, män drabbas hårdare än kvinnor. Varför blir vissa svårt sjuka i nya coronaviruset medan andra inte får några symtom alls? Barnläkaren Petter Brodin forskar om immunsystemet - hör honom berätta mer i podcasten Medicinvetarna. Avsnittet publicerades 20 maj 2020.

Petter Brodin, forskare vid institutionen för kvinnors och barns hälsa. Foto Andreas Andersson.
Petter Brodin, forskare vid institutionen för kvinnors och barns hälsa. Foto Andreas Andersson.

En förklaring till att olika personer reagerar så olika när de smittas av nya coronaviruset kan vara skillnader i immunsystemet.

– Men det handlar inte om att ha ett bra eller dåligt immunförsvar, det kan vara väldigt effektivt i en funktion men väldigt svagt i en annan. Det är balansen och regleringen av immunförsvaret som avgör hur man reagerar på coronavirussmitta, säger forskaren Petter Brodin i podden Medicinvetarna.

Petter Brodin är barnläkare och forskare vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska Institutet. Hans forskning handlar om immunsystemet, hur det varierar mellan individer och dess tidiga utveckling i våra liv. Han är även nyligen utsedd till koordinator i Sverige för ett internationellt forskarnätverk som ska undersöka varför vissa patienter under 50 år drabbats hårt av covid-19 trots att de inte har underliggande sjukdomar.

I Medicinvetarna berättar han om projektet men också om cytokinstormar, bra och dåliga antikroppar och könsskillnader i immunsystemet. Dessutom: Lär dig hur du kan stärka sitt immunförsvar (ät bra, sov gott och träna), få svar på frågan varför vissa ofta blir sjuka (det kan handla om subjektiv upplevelse snarare än dåligt immunförsvar) och slutligen hur immunsystemet påverkar partnervalet (åtminstone hos djur).

  • Lyssna på avsnittet på Spotify
  • Lyssna på avsnittet på iTunes
Professor Ali Mirazimi. Foto: Andreas Andersson.
Ali Mirazimi, foto: Andreas Andersson.

I avsnittet svarar också Ali Mirazimi, adjungerad professor vid institutionen för laboratoriemedicin, på frågan om varför ingen forskare varnade för coronaviruset.

– Vi vet att pandemier kommer att inträffa och det har forskare varnat för, men vilket virus som kommer att orsaka nästa pandemi är en extremt svår fråga. De flesta hade väntat sig att nästa pandemi skulle bli en influensa, nu blev det ett nytt coronavirus. Ingen kunde förutse att just detta virus skulle uppstå och spridas så snabbt över jorden som det har gjort, säger Ali Mirazimi.

  • Lyssna på avsnittet via Acast istället.
  • Hitta Medicinvetarna i iTunes
CO
Innehållsgranskare:
Cecilia Odlind
2023-11-13