Medicinvetarna #12: Vem ser bäst?

Leder skärmanvändning till ökad närsynthet? Vilken kost är bra för synen? Professor Jan Ygge svarar på frågor om synen och bjuder på spännande godbitar från ögonens värld. Avsnittet publicerades 27 mars 2019.

Professor Jan Ygge. Foto: Camilla Svensk

Varför hoppade tv:n för den gamla damen som fått sitt balansorgan utslaget? Jo, vi ser delvis med öronen. Kvinnans balansorgan kunde inte längre hjälpa ögonen att kompensera för hennes andningsrörelser - eller hjärtslag! Normalt sker detta utan att vi tänker på det.

Genom att analysera synen och ögonrörelserna försöker Jan Ygge och hans kollegor att förstå hur hjärnan fungerar i friskt och sjukt tillstånd. Han är professor vid Marianne Bernadottecentrum vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet, och överläkare vid S:t Eriks ögonsjukhus och har lång erfarenhet av ögonsjukdomar och synforskning.

Lyssna på Jan Ygges berättelser om exempelvis kvinnan som inte kunde se rörelse, färgsvaga pojken som blir utan smultron och den udda "Jennifer Aniston-cellen", en hjärncell som enbart reagerar på bilder av den kända skådespelarskan i avsnitt 12 av Medicinvetarna.

I avsnittet intervjuas också Peter Stenvinkel, professor och överläkare vid enheten för medicinska njursjukdomar vid institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik, om forskning kring hälsoeffekter av gurkmeja. Hur hälsosamt är det?

Lyssna på avsnittet via Spotify istället
Hitta Medicinvetarna i iTunes

Andreas Andersson
2023-11-22