Medicinvetarna #38: Sjuk av ensamhet?
Att tvingas isolera sig under coronapandemin kan öka risken för ofrivillig ensamhet. Men vilka effekter har det på hälsan att känna sig ensam? Forskaren Lena Dahlberg vet mer och dödar bland annat myten om svenskarna som världens ensammaste folk. Avsnittet publicerades 22 april 2020.
Det finns ett tydligt samband mellan ofrivillig ensamhet och olika hälsoproblem även om orsakssambandet oftast inte är klarlagt. Docent Lena Dahlberg är universitetslektor i socialt arbete vid Högskolan i Dalarna och senior forskare på Aging Research Center som drivs av Karolinska Institutet och Stockholms Universitet. Hon har bland annat forskat om ensamhet hos äldre, en grupp som uppmanas hålla sig isolerad när det här avsnittet kommer ut (april 2020). Och det finns ett tydligt samband mellan ofrivillig ensamhet och negativa hälsofaktorer.
I avsnittet besvarar också professor Bo Burström lyssnarfrågan: Drabbar corona-viruset ojämlikt?
”Nu behöver vi ökad känslomässig närhet”
Vi ska hålla fysiskt avstånd för att minska smittrisk – men känslomässigt är det nu viktigt att vi närmar oss varandra, menar Danuta Wasserman, chef för Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP) vid KI.
Resurser för psykiskt välbefinnande
NASP har sammanställt evidensbaserade resurser för att hjälpa oss att hantera möjliga negativa effekter på den psykiska hälsan (som stress och ångest) såväl för att stärka det psykosociala välbefinnandet.
Ensamhet – ett hot mot vår hälsa
Det är tungt att känna sig ensam – och dessutom verkar det kunna skada vår fysiska hälsa. Men det går att bryta ensamhet.