Medicinvetarna: #176: Vad smakar gott?

Varför gillar vi vissa smaker men känner äckel inför andra? Och hur kan man lära sig tycka om nya smaker? Forskaren Janina Seubert studerar hur nya smakpreferenser bildas och hur kunskapen kan underlätta övergång till mer hälsosamma och hållbara födoämnen. Avsnittet publicerades 23 juli 2025.

Porträtt av Janina Seubert
Janina Seubert Foto: Andreas Andersson

Redan nyfödda barn tycker om söta smaker, exempelvis bröstmjölk. Men vi kan ha olika medfödda smakpreferenser, en del tycker att det blir godare ju mer socker som adderas medan de flesta tycker att lagom är bäst. Många av de smaker vi gillar är förvärvade.

– Vi kan lära oss att gilla smaker som vi först inte tycker om, tänk exempelvis på surströmming, säger Janina Seubert är senior forskare och docent vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet. 

I sin forskning studerar hon de nätverk i hjärnan som gör det möjligt att identifiera lukter och smaker för att undersöka hur de hänger ihop med exempelvis sjukdomsundvikande och aptitreglering. Janina Seubert vill undersöka hur nya smakpreferenser bildas och regleras för att underlätta övergång till med hälsosamma och hållbara födoämnen. 

– För att ställa om vår kost behöver vi pröva nya smaker, ofta flera gånger, innan vi vant oss. Hur lätt det går är individuellt och påverkas av olika faktorer, exempelvis tidigare erfarenheter. En vegetarisk korv smakar inte som vi är vana vid och det får hjärnan att tro att korven kan vara dålig. Då behöver vi lära om, säger Janina Seubert. 

Hör henne berätta om vad som skiljer smak från lukt, hur vår känslighet för smakavvikelser påverkas av hunger, trötthet och ålder och varför är det så svårt att identifiera dofter när vi inte får synintryck samtidigt – i avsnitt 176 av KI:s podcast Medicinvetarna.

Cecilia Odlind
2025-07-23