Medicinvetarna #92: Är du teknikfrustrerad?

Hör du till de som inte känner sig helt hemma i vår nya digitala verklighet? Personer som inte tagit till sig digitala lösningar, datorer och smartphones kan idag få stora problem med sin vardag. Louise Nygård är professor i arbetsterapi vid Karolinska Institutet och hon har i många år intresserat sig för vad som händer när samhället digitaliseras samtidigt som allt fler lever allt längre. Poddavsnittet publicerades 20 april 2022.

Louise Nygård
Louise Nygård Foto: Andreas Andersson

OBS: Under några timmar under 20/4 låg en version med ljudproblem ute. Om du råkade ladda ner avsnittet då, radera och ladda hem avsnittet igen.

Det är inget nytt fenomen att människor som är lite till åren har svårt att ta till sig nymodigheter. Men det är svårt att hitta en mer omvälvande tid än de senaste 10-20 åren när det gäller hur vi kommunicerar, shoppar, arbetar och umgås. Den andel av befolkningen som föddes i en tid när det inte ens var självklart att alla hade radio eller telefon hemma kan ha svårt att ta till sig att kontanter inte alltid accepteras, eller att det krävs en app för att boka en tid för vaccinering. Har de dessutom fått någon form av kognitiv nedsättning, eller en begynnande Alzheimers sjukdom eller demens kan det ännu svårare.

Louise Nygård är professor i arbetsterapi, sektionen för arbetsterapi på institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska Institutet. Hon har i många år forskat om hur man på olika sätt kan underlätta för personer som har svårt att använda modern teknik och digitala hjälpmedel. 

I avsnittet medverkar också Artin Arshamian, forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet. Han svarar på lyssnarfrågan: Gillar människor i hela världen samma lukter?

Relaterad lyssning och läsning