Medicinvetarna #3: Drönare kan hitta drunknande snabbare

Om avsnitt 3

Drunkning går på några minuter. För att snabbt hitta drabbade har forskare testat att använda drönare.

Cecilia Odlind och Andreas Claesson poddar om drunkningI avsnitt 3 av Medicinvetarna intervjuas Andreas Claesson, ambulanssjuksköterska och forskare vid Centrum för hjärtstoppsforskning vid Karolinska Institutet. Han är expert på drunkning och menar att det fortfarande saknas mycket kunskap om vilka som drunknar och vilka som överlever vid tillbud. I en kommande studie hoppas han kartlägga detta för att rädda fler i framtiden.

Hör honom också berätta om den mirakulösa räddningen av en 7-årig flicka som försvann i iskallt vatten och hur det påverkat rekommenderade söktider för räddningsinsatser.

I programmet medverkar även Jonas Nordquist, forskare vid Institutionen för medicin, Huddinge, Karolinska Institutet, och svarar på frågan om konstverk påverkar en människas hälsa positivt.

I avsnitt 3 av Medicinvetarna nämns denna drönarfilm tagen på Karolinska Institutets Aula Medica.

Akutsjukvård