Medicinvetarna #51: Vad är PCOS?

Kunskapsläget om PCOS, ett tillstånd som hundratusentals svenska kvinnor lider av, är inte vad det borde vara. Professor Elisabet Stener-Victorin har i många år forskat om PCOS – vad det beror på och hur det skulle kunna behandlas. Avsnittet publicerades 23 september 2020.

Professor Elisabet Stener-Victorin.
Professor Elisabet Stener-Victorin. Foto: Andreas Andersson

PCOS står för polycystiskt ovariesyndrom och syftar på de många äggblåsor som finns på äggstockarna hos drabbade kvinnor. Men faktum är att just äggblåsorna, som leder till oregelbunden ägglossning och därmed mens, egentligen är ett symptom på syndromet. Tillsammans med oönskad hårväxt kan de avslöja det som orsakar PCOS, förhöjda nivåer av testosteron. 

Förutom oregelbunden mens och besvärande hårväxt riskerar kvinnor med syndromet fertilitetsproblem, övervikt, typ 2-diabetes samt oro och depression.

Professor Elisabet Stener-Victorin är forskningsgruppledare för reproduktiv endokrinologi och metabolism på institutionen för fysiologi och farmakologi. Hon har i många år forskat om PCOS - vad det beror på, hur drabbade ska kunna få hjälp och en eventuell framtida bot. 

Även lyssnarfrågan har kvinnofokus. Strax före sommaren kom en rapport från Danmark som antydde att antalet för tidiga födslar skulle ha minskat i pandemin, vi frågade professorn och överläkaren Ulrika Ådén om hur det ser ut i Sverige.

2024-11-29