Medicinvetarna #37: Smittar rädsla?

Nya coronaviruset sprids över världen. Men idéer och känslor kring viruset verkar spridas ännu snabbare. Professor Andreas Olsson förklarar i senaste avsnittet av Medicinvetarna hur och varför rädsla smittar och ger tips på hur vi kan behålla lugnet i en krisdrabbad tid. Avsnittet publicerades 8 april 2020.

portrait in lab environment
Professor Andreas Olsson. Foto: Ulf Sirborn.

Varför bunkrar vi toalettpapper? Det kan vara ett sätt att skapa en skenbar känsla för kontroll. Rädsla gör också att vi tänker mindre rationellt. Den oroliga känslan kan sedan lätt uppfattas av andra och leda till så kallad emotionssmitta.

Andreas Olsson är professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet. Hans forskargrupp studerar hur rädslor uppkommer och regleras, exempelvis hur vi reagerar på hot och hur detta påverkar vår uppmärksamhet och förmåga att ta beslut samt vårt beteende gentemot andra. Målet med forskningen är att förstå hur emotionell, eller känslostyrd, inlärning går till, regleras och hur den överförs från en person till en annan.

I avsnitt 37 av Medicinvetarna berättar han om varför vi reagerar olika i coronakrisen, hur rädsla påverkar tilliten till myndigheter och varför statistiker är mindre rädda. 

I avsnittet svarar även Hedvig Glans, doktorand på Karolinska Institutet och biträdande överläkare och chef för slutenvården på infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, på lyssnarfrågan om vad en försummad sjukdom är för något. 

  • Lyssna på avsnittet via Acast istället.
  • Hitta Medicinvetarna i iTunes
2024-06-04