Medicinvetarna #143: Hur vanliga är ovanliga sjukdomar?

Forskningen inom fältet sällsynta sjukdomar har gjort stora framsteg på senare år, inte minst med hjälp av nya tekniker som DNA-sekvensering. Termen sällsynta sjukdomar syftar på flera tusen diagnoser som var och en har få drabbade, men som ändå drabbar en halv miljon svenskar totalt. Professor och överläkare Anna Wedell har i många år arbetat för att förbättra kunskap och diagnostik inom fältet. Avsnittet publicerades 3 april 2024

Anna Wedell
Anna Wedell Foto: Andreas Andersson

Idag känner vetenskapen ungefär 7000 diagnoser som sorteras i samlingsbegreppet sällsynta sjukdomar. De flesta är genetiska och ärftliga, och senare års utveckling inom till exempel dna-sekvensering har ökat möjligheterna för forskare och läkare att hitta rätt behandling för rätt patient. 

I avsnitt 143 av Karolinska Institutets populärvetenskapliga podcast Medicinvetarna berättar professor och överläkare Anna Wedell om sin forskning och nämner ett omvälvande fall där en sexårig flicka fick en dramatiskt förbättrad hälsa som ett direkt resultat av forskarnas arbete. 

- Tack vare att vi förstod mekanismen och de biokemiska processerna i hjärnan som gjorde henne sjuk så kunde vi föreslå en särskild kostbehandling . Resultatet var helt fantastiskt! Från att ha enbart legat okontaktbar så började hon succesivt sitta upp och leka, kunde le och reagera på tilltal. Det var ju såklart en dramatisk förbättring av hennes och familjens livskvalitet, berättar hon.

Anna Wedell är professor vid institutionen för molekylär medicin och kirurgi och forskargruppsledare för gruppen Medfödda endokrina och metabola sjukdomar. Hon är också överläkare vid Centrum för medfödda metabola sjukdomar vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Hon är även föreståndare för PMCK – precisionsmedicinskt centrum Karolinska som är ett virtuellt centrum för precisionsmedicin som drivs gemensamt av Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset. Det har som uppdrag att ta precisionsmedicin in i hälso- och sjukvårdens vardag. 

Jonas Mattsson
Jonas Mattsson Foto: Andreas Andersson

Lyssnarfrågan: Vad är CAR-T-behandling?

De senaste åren har flera genombrott skett när det gäller cancerbehandling. En av de mer omtalade behandlingarna är CAR-T, en form av immunterapi som visat sig vara högeffektiv mot vissa former av blodcancer. Forskaren Jonas Mattsson vid institutionen för onkologi-patologi, Karolinska Institutet, förklarar hur metoden fungerar. 

Mer läsning

AA
Innehållsgranskare:
2024-04-18