Medicinvetarna #172: Hur hindra hjärtstopp inom vården?

Chansen att överleva ett hjärtstopp är mycket högre inom vården än utanför, men ändå dör två av tre som drabbas. Det finns flera skäl till det, bland annat att många drabbade befinner sig i livets slutskede. Hör professor Therese Djärv berätta om hur forskning och bättre rutiner har förbättrat möjligheterna att rädda fler. Avsnittet publiceradess 28 maj 2025.

Therese Djärv
Therese Djärv Foto: Andreas Andersson

Runt 7 hjärtstopp om dagen inträffar på sjukhus i Sverige, det blir cirka 2500 per år. Trots att de sker innanför vårdens väggar överlever bara cirka en tredjedel. I många fall har personalen redan på förhand fattat beslut om "ej HLR", alltså att inte försöka återuppliva patienten om hjärtat stannar. Då handlar det ofta om patienter som redan uppenbart befinner sig i livets slutskede, till exempel på grund av långt framskriden dödlig cancer. Nyttan för patienten bedöms helt enkelt inte finnas där, och utsikterna till att överleva ens på kort sikt är i de fallen små. 

Men det finns andra fall av hjärtstopp där patientnyttan ser annorlunda ut, och där vården har förbättrats på senare år, inte minst tack vare Therese Djärv, professor i akutsjukvård vid institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset med ett särskilt intresse för hjärtstopp i vården. 

Under hennes ledning har förebyggande insatser gjort att antalet personer som dör i hjärtstopp på Karolinska universitetssjukhuset halverats under de senaste tio åren och ligger nu på runt 100 per år.  Hör henne berätta mer i KI:s populärvetenskapliga podcast Medicinvetarna.

Sedan 2024 har Therese Djärv uppdraget att leda ett globalt initiativ för att förbättra kunskaperna kring hjärtstopp på sjukhus via ILCOR, en internationell organisation som arbetar för ökad kunskap om behandling vid hjärt- och andningsstopp. 

Therese Djärv är utbildad yrkesofficer och idag placerad som bataljonsläkare vid P18 Gotland.

Mer om liknande ämnen

2025-05-28