Mangan
Kontaktpersoner vid IMM:
Förekomst
Mangan finns naturligt i många mineraler i berggrunden, varifrån det kan lösas ut till omgivande grundvatten. De högsta vattenhalterna av mangan finns i allmänhet i bergborrade brunnar, men måttligt förhöjda halter kan även förekomma i grävda brunnar. En utvärdering av befintliga data från Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) visar på en genomsnittlig (medianvärde) manganhalt på 0,7 mg/liter för borrade brunnar (24 361 undersökta brunnar) och 0,02 mg/liter för grävda brunnar (7 442 undersökta). Det är dock stor spridning och halter över 20 mg/liter har rapporterats för båda brunnstyperna. Elva procent av de borrade brunnarna och 6 % av de grävda brunnarna hade över 0,4 mg/liter, vilket var det tidigare hälsobaserade riktvärdet från Världshälsoorganisationen (WHO). Det finns olika metoder för att ta bort mangan och järn från dricksvattnet. Mangan utgör en betydande andel i stål och inhalation av mangan kan ske vid svetsning. Olika typer av manganföreningar kan även förekomma i batterier, glas, fyrverkerier, och gödningsmedel. En organisk manganförening, metylcyclopentadienyl-mangantrikarbonyl (MMT), används som bränsletillsats i många länder, dock ej i Sverige.
Exponering
Mangan är en essentiell metall, vilket innebär att kroppen behöver en viss mängd för upprätthållandet av livsviktiga processer; till exempel ingår mangan i vissa skyddssystem mot fria radikaler. Denna mängd mangan får de allra flesta i sig via kosten som normalt ger ett intag av 2–6 mg/dag. Mangan finns främst i växtbaserade livsmedel, till exempel ris, havregryn och bladgrönsaker. Tarmen har ett relativt välutvecklat regleringssystem för att ta upp så mycket mangan som kroppen behöver. Därför innebär förhöjda halter av mangan i dricksvatten i regel ingen hälsorisk. Regleringssystemet för mangan överlappar med det för järn och vid minskade depåer av järn i kroppen (vanligt hos menstruerande och gravida kvinnor) ökar upptaget av mangan parallellt med upptaget av järn. Hos nyfödda barn är regleringssystemet outvecklat, och det tar flera månader innan de får ett fullgott skydd. Därför kan spädbarn ta upp för mycket mangan från till exempel vatten som används för att bereda modersmjölksersättning och välling. Små barn kan inte heller utsöndra mangan med gallan i samma utsträckning som större barn och vuxna. Bröstmjölk innehåller alltid låga halter mangan, mindre än 0,03 mg/liter, även vid förhöjt intag via vatten och föda. Modersmjölksersättning kan innehålla upp till 0,5 mg/liter; hur mycket ska framgå av näringsdeklarationen. Det är också viktigt att det vatten som ersättningen blandas ut med har en låg manganhalt.
Hälsoeffekter
För mycket mangan kan framför allt påverka nervsystemet. Detta har visats hos yrkesexponerade personer som exponerats för höga manganhalter via inandning. Mangan har länge ansetts vara en av de minst toxiska metallerna vid intag med vatten eller föda, eftersom tarmen reglerar upptaget så strikt. Det finns dock studier som tyder på samband mellan intag av mangan via dricksvatten och effekter på små barn, främst påverkan på beteende, men även den kognitiva utvecklingen. Det är oklart om ett högt manganintag kan påverka både yngre och äldre barn, eller om rapporterade symtom hos äldre barn kan bero på att de fått i sig mangan tidigare i livet. Ett problem vid bedömning av hälsorisker vid manganexponering är att det inte finns någon bra biologisk markör för exponering eller status. Det krävs mer forskning kring barns manganexponering i olika åldrar och eventuella samband med påverkan på nervsystemet innan några säkra slutsatser kan dras.
Riskbedömning
För kommunalt dricksvatten är gränsvärdet för mangan 0,05 mg/liter (LIVSFS 2022:12), vilket är ett tekniskt gränsvärde som beror på risk för utfällning av mangan i ledningsnätet. Utfällningarna kan släppa och komma ut i form av svarta klumpar som kan missfärga tvätt och sanitetsporslin. För enskilda brunnar gäller riktvärdet 0,3 mg/liter (Livsmedelsverkets råd om enskild dricksvattenförsörjning) som också är satt utifrån risken för utfällningar. Manganhalterna i naturligt mineralvatten får inte överstiga 0,5 mg/liter. På annat förpackat dricksvatten och bordsvatten ställs samma krav som på dricksvatten från kommunala vattenverk, det vill säga 0,05 mg/liter.
Risken för att överexponeras för mangan är högst för barn som får bröstmjölksersättning med höga manganhalter, antingen till följd av naturligt höga halter eller till följd av berikning eller beredning med manganhaltigt brunnsvatten. WHO har nyligen satt ett provisoriskt hälsobaserat riktvärde på 0,080mg/liter för dricksvatten, baserat på identifierade hälsorisker för spädbarn som får bröstmjölksersättning. EU:s livsmedelsmyndighet EFSA (2013) och de nordiska näringsrekommendationerna (2023) har bedömt att det saknas underlag för att fastställa ett rekommenderat intag för mangan. Däremot har man etablerat tillräckliga intag (adequate intake (AI)) som skiljer sig beroende på ålder (Se Tabell).
Uppskattat tillräckligt intag (mg/dag; adequate intake (AI)) för mangan.
Ålder | EFSA 2013 | EFSA 2023 |
---|---|---|
7-11 månader | 0,02-0,5 | 0,02-,05 |
1-3 år | 0,5 | 0,5 |
4-6 år | 1,0 | 1,0 |
7-10 år | 1,5 | 1,5 |
11-14 år | 2,0 | 2,0 |
15-17 år flickor | 3,0 | 3,0 |
15-17 år pojkar | 3,0 | 2,5 |
Vuxna | 3,0 | 3,0 |
Mer information
European Food Safety Authority (EFSA). Scientific opinion on the tolerable upper intake level for manganese. Scientific Committee on Food Scientific Panel on Nutrition, Novel Foods and Food Allergens, 2013.
Manganese - a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023.
Kippler M, Oskarsson A
Food Nutr Res 2024 ;68():
Livsmedelsverket. Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten. LIVSFS 2022:12.
High concentrations of essential and toxic elements in infant formula and infant foods - A matter of concern.
Ljung K, Palm B, Grandér M, Vahter M
Food Chem 2011 Aug;127(3):943-51
Manganese in Drinking Water and Cognitive Abilities and Behavior at 10 Years of Age: A Prospective Cohort Study.
Rahman SM, Kippler M, Tofail F, Bölte S, Hamadani JD, Vahter M
Environ Health Perspect 2017 05;125(5):057003
Nordic Nutrition Recommendations. Integrating Environmental Aspects. 2023. Nordic Council of Ministers.
Statens Geologiska Undersökning (SGU). Bedömningsgrunder för grundvatten. SGU-rapport 2013:01.
Schulte-Herbrüggen, H. M. A., Christensen, J., Olofsson, B., Morey Strömberg, A. Utgiven oktober 2022, uppdaterad oktober 2024. Dricksvatten från små dricksvattenanläggningar för privat bruk. Livsmedelsverkets externa rapportserie. Livsmedelsverket, Uppsala.
WHO. Manganese in drinking-water Background document for development of WHO Guidelines for drinking-water quality. WHO 2021.